Toster - najczęściej popełniane błędy podczas użytkowania tostera
Tostera najczęściej używa się do opiekania chleba na śniadanie. Prawie każdy lubi grzanki, ale czy każdy wie co zrobić, aby urządzenie w którym powstają służyło dłużej i było odpowiednio czyszczone? Podajemy kilka dobrych praktyk, dotyczących użytkowania tostera.
Spis treści
- Toster nie lubi wody
- Nie trudno o pożar
- W tosterze należy opiekać tylko suche pieczywo
- Jak często należy usuwać okruszki z tostera?
Toster nie lubi wody
Podczas przygotowywania śniadania często myjemy ręce, a to po wstaniu, a to dlatego, że myjemy pomidory, albo po prostu czymś się ubrudzą. Musimy jednak pamiętać, aby nie korzystać z tostera, jeżeli nie mamy pewności, że nasze ręce są suche. W przeciwnym razie dzieli nas tylko krok od zalania grzałek kroplami wody ociekającymi z dłoni, lub co gorsza, poparzenia prądem.
Nie trudno o pożar
Podczas przygotowywania grzanek z tostera wydobywa się ciepło, od którego może zapalić się ściereczka albo zasłonka. Warto pamiętać, aby ustawić toster z dala od łatwopalnych przedmiotów.
W tosterze należy opiekać tylko suche pieczywo
Pieczywo z lukrem albo maślane bułeczki z kruszonką nie nadają się do podgrzewania w tosterze. Lukier może się zapalić albo zepsuć grzałki, oblepiając je.
Jak często należy usuwać okruszki z tostera?
Okruszki z tostera należy usuwać po 7 dniach użytkowania. Oczywiście przed każdym czyszczeniem trzeba wyjąć wtyczkę z gniazdka.