TOP 11 surówek z czerwonej kapusty - przepisy, które pokochasz jak my

2022-07-05 10:45

Nie wiem jak wy, ale my uwielbiamy surówki z czerwonej kapusty. Czasem w wersji tradycyjnej, a coraz częściej nieco unowocześnione z dodatkiem mniej standardowych składników. Bo do kapusty czerwonej pasuje nie tylko jabłko czy cebulka, z powodzeniem można dodać do niej cytrusy, winogrona lub krewetki. Ogranicza nas niewiele, albo nic.

Surówki z czerwonej kapusty
Autor: Shutteratock Surówkę z czerwonej kapusty można przygotować na przykład z rzodkiewką.

Czerwona kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Znakomicie nadaje się do jadania na surowo -  w postaci surówek i sałatek, świetnie smakuje na ciepło jako jarzynka, można ja dodać do zupy, gulaszu czy zawinąć w nią gołąbki. To znakomite źródło witamin i minerałów oraz działających przeciwstarzeniowo antocyjanów. Kapusta jest smaczna i chrupiąca na surowo, o lekko pikantnej nucie, zaś po sparzeniu staje się miękka i łagodna w smaku.

Czerwoną kapustę można jadać na surowo, jest wtedy chrupka i jędrna, ale dość twarda. Dlatego przyjęło się, aby ja do surówkę parzyć. Ja wole tę nie parzoną, za to drobniej poszatkowaną lub nawet startą na tarce o dużych oczkach. nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim piękny kolor. Jeśli decyduje się ja sparzyć to zawsze pamiętam o dodaniu później do niej soku z cytryny, dzięki temu odzyska choć częściowo piękną barwę. W galerii znajdziecie 11 przepisów na surówki z czerwonej kapusty, zarówno surowej, jak i parzonej, z rożnymi dodatkami - ot tradycyjnych po niekonwencjonalne, ale świetnie pasujące do kapusty.

Galeria: 11 super surówek z czerwonej kapusty

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE