Teoria pięciu elementów w kuchni - gotowanie według pięciu przemian. Na czym polega?

2016-09-22 14:56

Ważnym składnikiem filozofii chińskiej, która ma wpływ na całe życie, także na kuchnię, jest teoria pięciu elementów, które oznaczają pięć przemian, żywiołów, które oddziałują na siebie i mają wpływ na całe nasze życie. Na czym polega kuchnia pięciu przemian?

Teoria pięciu elementów w kuchni, czyli gotowanie według pięciu przemian - na czym polega?
Autor: pixabay.com Kuchnia pięciu przemian zaleca także podawanie na obiad ziemniaków, ale nie, jak w tradycyjnej kuchni polskiej, z mięsem i ogórkiem kiszonym, ale razem z innymi gotowanymi warzywami, np. marchewką, porem, selerem, brokułem czy cukinią.

Spis treści

  1. Na czym polega filozofia pięciu elementów?
  2. Cykl pięciu elementów i przyporządkowanie go do procesów życiowych
  3. Jak gotować według teorii pięciu elementów?

Na czym polega filozofia pięciu elementów?

Pięć żywiołów wg chińskiej filozofii to: drzewo, ogień, ziemia, metal, woda. Każdemu elementowi można przyporządkować inny smak, zapach, porę roku, narząd wewnętrzny organizmu człowieka, a także produkt spożywczy. Wszystkie procesy życiowe, także przyrządzanie potraw, podlegają następującym po sobie częściom cyklu odżywczego.

Cykl pięciu elementów i przyporządkowanie go do procesów życiowych

Pięć żywiołów ma na siebie wpływ: drzewo rozpala ogień, który budzi do życia ziemię, a z niej powstaje metal, który ożywia wodę, a ona karmi drzewo.

Drzewo – to wiosna, kolor zielony, smak kwaśny (np. cytryna, natka, koperek);

Ogień – to lato, kolor czerwony, smak gorzki (np. papryka chili);

Ziemia – to późne lato, kolor żółty, smak słodki (np. dynia, marchewka);

Metal – to jesień, kolor biały i srebrny, smak ostry (np. cebula);

Woda – to zima, kolor niebieski i czarny, smak słony (np. sól);

Wszystkie pięć elementów oddziałuje na siebie według określonych zasad. Przestrzeganie ich gwarantuje harmonię w naturze i relacjach człowieka z nią.

Jak gotować według teorii pięciu elementów?

Przygotowując posiłek według zasady pięciu przemian, zaczyna się przeważnie od ognia (który symbolizuje np. wrząca woda), choć wszystko jedno od którego elementu zaczniemy. Najważniejsze, by wkładać do garnka składniki, zachowując kolejność cyklu (czyli drzewo – ogień – ziemia – metal – woda), a więc ziemia po ogniu itd. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i wkładać kolejne składniki co dwie minuty lub jeszcze rzadziej.

Następna zasada kuchni chińskiej: gotowanie zupy powinno trwać około godziny, czyli długo, co pozytywnie wpływa na smak, jak twierdzą Chińczycy.

Warto pamiętać także, że teoria pięciu elementów zaleca stosowanie produktów regionalnych, czyli zamiast winogron z dalekich krajów można zjeść gruszkę. Kuchnia pięciu przemian zaleca także podawanie na obiad ziemniaków, ale nie, jak w tradycyjnej kuchni polskiej, z mięsem i ogórkiem kiszonym, ale razem z innymi gotowanymi warzywami, np. marchewką, porem, selerem, brokułem czy cukinią.

Pamiętaj także, że kuchnia chińska zaleca stosowanie ciepłych, gotowanych potraw, szczególnie, gdy jest zimno na dworze i trzeba organizm ogrzać.