Świąteczny karp w orzechowym sosie: przepis na eleganckie danie [WIDEO]

2018-12-10 9:38 Akcja_partnerska

Świątecznego karpia na Boże Narodzenie można przyrządzić na 100 i 1 sposobów. Ta wyśmienita ryba zasługuje na odpowiednią oprawę. Głęboki smak jej słodkawego mięsa doskonale uwypukli powolne gotowanie w urządzeniu Crock-Pot.  Wolnowar Crock-Pot to urządzenie umożliwiające powolne gotowanie w niższych temperaturach, bez uciążliwego doglądania i lęku, że potrawa się przypali. To także bardziej energooszczędny i ekonomiczny sposób gotowania. Powolne gotowanie w stosunkowo niskich temperaturach pozwala zachować więcej odżywczych składników. Oraz więcej smaku.  Dariusz Kuźniak, szef kuchni i Ambasador marki Crock-Pot, słynący z niebanalnego podejścia do kuchni, poleca karpia w orzechowym sosie. Pyszności! Polecamy także: Sztuka wolnego gotowania. 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Świąteczny karp w orzechowym sosie: przepis na eleganckie danie
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Eleganckie danie na uroczystą kolację świąteczną

Spis treści

  1. Zobacz jak przyrządzić karpia w orzechowym sosie w urządzeniu Crock-Pot:
  2. Karp w sosie orzechowym
  3. Składniki:
  4. Sposób przygotowania:

Zobacz jak przyrządzić karpia w orzechowym sosie w urządzeniu Crock-Pot:

Karp w sosie orzechowym

Karp w orzechowym sosie Chefa Kuźniaka to pyszna alternatywa dla smażonej ryby. Powolne duszenie karpia w wolnowarze uwalnia doskonały smak ryby.

I co ważne, nie musicie tu niczego doglądać, ryba robi się nieomal sama. Wasz wkład to kilkanaście minut na przygotowanie składników. 

To eleganckie danie o wyrafinowanym połączeniu smaku słodkawej ryby i aromatycznych orzechów zyska uznanie całej rodziny. 

Czas na high: 60 minut

Czas na low: ---

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

Filet z karpia ze skórą, 300 g

Masło, 2 łyżki

Mąka pszenna, 2 łyżki

Śmietanka, 200 ml

Masło orzechowe, 4 łyżki

Cukier trzcinowy, 1 łyżeczka

Sok z cytryny, 1 łyżka

Sos sojowy, łyżeczka

Sól, pieprz, do smaku

Chili w proszku, szczypta

Płatki migdałów, 20 g

Sposób przygotowania:

Filet z karpia opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Karpia dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Naczynie wolnowaru ustaw na program high, na 60 minut. Włóż do niego masło i poczekaj 10 minut, aż masło się rozpuści. Włóż karpia skórą do dołu i duś przez 50 minut.

Śmietankę i masło orzechowe umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło orzechowe się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia. Do sosu dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny, sos sojowy oraz szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj sos i na 10 minut przed końcem duszenia zalej nim karpia.

Karpia podawaj z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.

Koszt porcji karpia w orzechowym sosie: 6,43 zł