Suszenie jabłek w piekarniku: jak szuszyć jabłka w domu?

2022-10-04 10:24

Suszone jabłka mają mnóstwo wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. Jak ususzyć jabłka w domu? Podajemy kilka wskazówek, jak suszyć jabłka w piekarniku

jablka-suszone-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Suszone jabłka własnej produkcji nie zawierają konserwantów

Jak przygotować jabłka do suszenia?

Najpierw musimy kupić jak najwięcej świeżych, ładnych jabłek. Następnie starannie je myjemy pod bieżącą wodą i obieramy, bo wysuszona skórka może być potem trudna do pogryzienia. Rozcinamy owoce jeden po drugim, dokładnie usuwając gniazda nasienne. Można też użyć specjalnego "noża" do usuwania gniazd nasiennych - wtedy nie trzeba przekrawać jabłek,  po wydrążeniu należy je tylko pokroić na plasterki.

Jeśli nie mamy przyrządu do drążenia jabłek, to oczyszczone połówki jabłek kroimy w możliwie cienkie plasterki, formując chipsy, korzystając z ostrego noża kuchennego lub specjalnej obieraczki. Do pokrojenia jabłek na plastry można też użyć szatkownicy lub tzw. mandoliny, warto jednak wybrać taką grubość plasterków, by jabłka nie były cienkie jak papier, bo po wysuszeniu będą się kruszyć.

Potem możemy ewentualnie dodać przyprawy, najlepiej cynamon, albo poprzestać na naturalnym smaku.

Jak suszyć jabłka w piekarniku, kuchni węglowej, na słońcu, w  suszarce?

Potem jabłka trzeba wysuszyć. Jest na to kilka sposobów.

Jednym z nich jest umieszczenie plasterków w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Suszymy je minimum trzy godziny lub dłużej, jeśli mają być bardziej chrupiące. Pamiętajmy, by delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, by jabłka się suszyły, a nie dusiły we własnym sosie.

Innym sposobem jest ułożenie jabłek na spożywczym sreberku, a potem na zwykłym grzejniku lub kaloryferze, a latem na słońcu.

Jeżeli mamy kuchnię opalaną drewnem lub węglem, możemy suszyć plasterki tak jak grzyby, wieszając je na sznurkach nad płytą grzewczą.  Możemy także wykorzystać tzw. duchówkę i piekarnik w kuchni węglowej, zwłaszcza po wygaszeniu ognia. Jabłka należy ułożyć na blaszkach lub rusztach i wstawić do rozgrzanych, ale nie gorących, piekarnika i duchówki i pozostawić we wnętrzu - przy uchylonych minimalnie drzwiczkach.

Świetnie też jabłka suszą się w suszarce, której większość z nas używa do suszenia grzybów. Jabłka pokrojone w plasterki układamy na "pięterkach" suszarki i suszymy, aż będą suche, ale elastyczne.