Suszenie bananów: jak zrobić suszone banany?
Suszone owoce świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska między posiłkami. Suszone banany możesz jeść nie tylko jako dietetyczną przegryzkę, możesz je również wykorzystać jako dodatek do jogurtu czy musli. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy bananowe.
Suszone owoce są niewątpliwie cennym składnikiem w codziennej diecie. Taka zdrowa przekąska ma wiele zalet – dostarcza nie tylko dużą ilość zdrowego błonnika, ale zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.
Czy warto samemu przygotować taką zdrową przekąskę, czy skusić się na szeroką ofertę gotowych produktów dostępnych praktycznie w każdym sklepie? Oczywiście zakup gotowego wyrobu jest o wiele prostszy niż samodzielne przygotowanie suszonych owoców, ale może nas zapędzić w pułapkę... Dokonując zakupów gotowych suszonych owoców trzeba zwracać uwagę na etykiety, bo nieświadomie możemy wybrać produkt wysokokaloryczny. Bakalie często są dodatkowo dosładzane, kandyzowane lub z dodatkiem konserwantów.
Suszone banany niezwykle trudno jest znaleźć bez żadnych dodatków. Zwykle chipsy bananowe dostępne w sklepach są bardzo kaloryczne i niezdrowe, bo słodzone cukrem i smażone na oleju kokosowym. Dlatego warto poświęcić swój czas, aby przygotować domowe chipsy bananowe.
Suszone banany - jak zrobić?
Do przygotowania suszonych bananów najlepiej jest użyć owoców średnio dojrzałych. Obrane banany kroimy w plasterki o grubości około 3–5 mm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 60 stopni, uchylamy drzwiczki i suszymy plasterki bananów ok. 10 godzin. Po ok. 4 godzinach podsuszone już banany przewracamy na drugą stronę. Przed przystąpieniem do suszenia owoców, można je skropić niewielką ilością soku z cytryny. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnej suszarki do owoców, która pozwoli skrócić czas suszenia.