Surówki do pieczonego mięsa: 2 pomysłowe przepisy
Surówki są zdrowe i smaczne. Ponadto przygotowuje się je szybko i nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto je często jeść szczególnie w duecie z ciężkostrawnym pieczonym mięsem. Podajemy proste przepisy na surówki do mięsa pieczonego.
Spis treści
Surówka do mięsa pieczonego z marchewki i pomarańczy
Składniki:
500 g marchewki
2 pomarańcze
łyżeczka cukru pudru
1 i 1/2 cytryny
szczypta cynamonu
łyżka oleju roślinnego
Marchewki należy oskrobać, umyć i zatrzeć na tarce. Umyte i obrane pomarańcze podzielić na cząstki i wymieszać z marchewką.
Teraz pora na przygotowanie sosu. Cukier puder trzeba wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cynamon i olej rośliny. Jeżeli lubimy słodkie sosy, możemy dodać miód.
Dodajemy sos do wyłożonej na półmisku surówki i mieszamy.
Mieszana surówka do mięsa pieczonego
Składniki:
500 g kapusty pekińskiej
główka czerwonej sałaty radicchio
10 liści szpinaku
pęczek szczypiorku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, biały pieprz
1/4 łyżeczki sosu sojowego
Kapustę pekińską należy przekroić na pół, umyć, osuszyć, wyciąć głąb i pokroić w paski. Sałatę porozdzielać, umyć każdy liść i rozdrobnić na mniejsze części.
Następnie trzeba umyć szpinak i osuszyć go oraz posiekać szczypiorek.
Teraz mieszamy oliwę z octem, sosem sojowym i przyprawami. Kapustę, sałatę i szpinak należy umieścić w dużej misce, a następnie polać polać sosem. Na koniec posypać szczypiorkiem i dokładnie wymieszać.