Surówki do pieczonego mięsa: 2 pomysłowe przepisy

2016-09-15 15:15

Surówki są zdrowe i smaczne. Ponadto przygotowuje się je szybko i nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto je często jeść szczególnie w duecie z ciężkostrawnym pieczonym mięsem. Podajemy proste przepisy na surówki do mięsa pieczonego. 

przepisy_na_surowki_do_miesa.jpg
Autor: photos.com Surówka z marchewki to doskonała towarzyszka pieczonego mięsa. Możesz ją urozmaicić, podając ją z pomarańczą i sosem

Spis treści

  1. Surówka do mięsa pieczonego z marchewki i pomarańczy
  2. Mieszana surówka do mięsa pieczonego

Surówka do mięsa pieczonego z marchewki i pomarańczy

Składniki:

500 g marchewki

2 pomarańcze

łyżeczka cukru pudru

1 i 1/2 cytryny

szczypta cynamonu

łyżka oleju roślinnego

Marchewki należy oskrobać, umyć i zatrzeć na tarce. Umyte i obrane pomarańcze podzielić na cząstki i wymieszać z marchewką.

Teraz pora na przygotowanie sosu. Cukier puder trzeba wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cynamon i olej rośliny. Jeżeli lubimy słodkie sosy, możemy dodać miód.

Dodajemy sos do wyłożonej na półmisku surówki i mieszamy.

Mieszana surówka do mięsa pieczonego

Składniki:

500 g kapusty pekińskiej

główka czerwonej sałaty radicchio

10 liści szpinaku

pęczek szczypiorku

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego

sól, biały pieprz

1/4 łyżeczki sosu sojowego

Kapustę pekińską należy przekroić na pół, umyć, osuszyć, wyciąć głąb i pokroić w paski. Sałatę porozdzielać, umyć każdy liść i rozdrobnić na mniejsze części.

Następnie trzeba umyć szpinak i osuszyć go oraz posiekać szczypiorek.

Teraz mieszamy oliwę z octem, sosem sojowym i przyprawami. Kapustę, sałatę i szpinak należy umieścić w dużej misce, a następnie polać polać sosem. Na koniec posypać szczypiorkiem i dokładnie wymieszać.