Sprytne triki na szybkie schłodzenie napojów. Sprawdzą się w każdych warunkach

2022-06-17 8:44

W upalne dni chce się pić. Najchętniej gasimy pragnienie zimnymi napojami. A co, gdy akurat nie są schłodzone? Oto proste i sprytne sposoby na szybkie schłodzenie napojów.

Chłodne napoje
Autor: Shutterstock W upały najchętniej pijemy bardzo zimne napoje

Spis treści

  1. Odpowiednie nawadnianie organizmu
  2. Niezawodny lód - najprostszy sposób w domowych warunkach
  3. Jak może pomóc papierowy ręcznik?
  4. Siły przyrody w służbie człowieka

Odpowiednie nawadnianie organizmu

Nawadnianie organizmu to ważna sprawa, zwłaszcza w upały. Zalecana przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności dzienna dawka wody to nie mniej niż 2 litry. A co się dzieje, gdy dochodzi do odwodnienia? Zostaje zaburzony prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, trawienia i wchłaniania. Odwodniona osoba odczuwa wzmożone zmęczenie i senność, dezorientację, a także ma obniżony nastrój. Nie bagatelizujmy więc takich objawów i dbajmy o odpowiednie nawilżenie. A oto kilka sposobów, by w upalny dzień napoje były orzeźwiające, czyli dobrze schodzone.

Beszamel: Lemoniada

Niezawodny lód - najprostszy sposób w domowych warunkach

Najprościej schłodzić napój, dodając do niego kostki lodu. A co zrobić z napojami, które chcemy podać w butelce lub puszce? Tutaj także nieodzowny jest lód, a także woda i sól. Gdy włożymy butelki do naczynia z zimną wodą, lodem i 2–3 łyżkami soli, przyspieszy to proces schładzania – sól narusza bowiem strukturę krystaliczną lodu, błyskawicznie go rozpuszczając i jednocześnie schładzając przez to wodę, a w efekcie i nasz napój. Z pewnością jeszcze bardziej przyspieszymy proces, gdy takie naczynie uda się nam wstawić do zamrażalnika.

Zimny napój
Autor: Shutterstock Zimny napój z owocami to wspaniała ochłoda

Jak może pomóc papierowy ręcznik?

To równie prosty i szybki sposób na schłodzenie napojów w butelkach/puszkach – oczywiście w domowych warunkach. Papierowy ręcznik moczymy w zimnej wodzie, okręcamy nim dokładnie butelkę/puszkę i wstawiamy na 10–15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie mamy doskonale schłodzony napój.

Siły przyrody w służbie człowieka

Gdy wypoczywamy na łonie natury, a nie mamy pod ręką turystycznej lodówki, warto skorzystać z pomocy natury. W wietrzne dni wystarczy zmoczyć skarpetkę, włożyć do niej butelkę i zostawić całość na kilkanaście minut w zacienionym i wystawionym na wiatr miejscu.

Ci, którzy spędzają czas nad wodą, mogą w prosty sposób skorzystać z jej chłodzącego dobrodziejstwa. Butelki z napojami umieszczamy wówczas albo bezpośrednio w wodzie strumienia, rzeki, jeziora, albo w reklamówce obciążonej kamieniem, by mieć pewność, że jej zawartość zostanie na miejscu.

Również ziemia może być pomocna w schładzaniu, a zwłaszcza utrzymywaniu niskiej temperatury napojów. Wystarczy wykopać dołek i umieści tam zabutelkowane napoje.