Sieja: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne ryby

2018-08-21 13:28 redakcja
Sieja: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne ryby
Autor: Shutterstock Sieja to rzadka i bardzo smaczna ryba zimnolubna. 

Sieja (Coregonus lavaretus L.) to ryba z rodziny głąbieli (Coregonidae). Sieja jest rybą zimnolubną, pochodzenia arktycznego. Na terenie Polski pojawiła się po ostatnim zlodowaceniu. Jest blisko spokrewniona z sielawą. W Polsce występują dwie odmiany endemiczne w jeziorze Wigry na Mazurach oraz Łebsko na Pomorzu. 

Występowanie siei

Sieja, jako ryba zimnolubna występuje w jeziorach głębokich, zimnych, z dobrze natlenioną wodą, a także zasobnych w plankton skorupiakowy: duże wioślarki i widłonogi. Sieja jest gatunkiem występującym na terenie Wigierskiego Parku Narodowego. Każdego roku jeziora parku są zarybiane, specjalnie hodowanym narybkiem. W jeziorach Wigry i Pierty, co roku odławia się około 13 ton sielawy. Wszystkie ryby trafiają na rynek lokalny. 

Poza Polską sieja występuje w jeziorach polodowcowych alpejskich i skandynawskich. 

Okres ochronny siei trwa od 15 października do 31 grudnia, wymiar ochronny to 35 cm. 

Sieja - opis

Kształt ciała siei jest wrzecionowaty, dobrze przystosowany do ruchliwego trybu życia. Sieja ma zielonkawy grzbiet o zmiennych odcieniach oraz srebrzystobiałe boki i podbrzusze. Budowa siei jest bardziej zwarta niż u sielawy. Otwór gębowy jest położony w dole głowy. Charakterystyczna dla siei jest tzw. płetwa tłuszczowa czyli błoniasta, pozbawiona promieni wypuklina skóry umiejscowiona pomiędzy płetwą grzbietową i ogonową. Cecha ta wskazuje na bliskie pokrewieństwo siei z rybami łososiowatymi: łososiem, pstrągiem i trocią. 

W sprzyjających warunkach sieja dożywa w naszych wodach do 10 lat, osiągając masę nieco przekraczającą 3 kg.

Wartość odżywcza siei

 Porcja 100 g filetu z siei zawiera ponad 2 g tłuszczu i aż 20 g pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, dostarczając 102 kcal. 

Sieja - zastosowanie kulinarne

Sieja ze względu na swój smak jest wysoko ceniona. Niektórzy uważają, że sieja jest dużo smaczniejsza od łososia, pstrąga lub troci. Jej mięso jest białe, zwarte, ale sprężyste. W smaku delikatne, bez zapachu mułu, bardzo smaczne. Jednocześnie jest to ryba bardzo rzadka, co czyni ją towarem z górnej półki.

Doskonale smakuje sieja smażona.

Polecamy: Sieja smażona, panierowana w orzechach

Warto także sieję piec, dusić, grillować, a nawet marynować.

 Wypróbuj: Sieja marynowana - przepis na przekąskę z ryby

Jednak za najsmaczniejszą uważa się sieję wędzoną, która pod wieloma względami przewyższa smakiem inne ryby. 

Spróbuj: Sieja wędzona. Przepis jak wędzić sieję?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE