Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

2021-11-12 10:17

Sałatka jarzynowa to obowiązkowy punkt programu każdej imprezy. Ale przecież i w dzień powszedni porcja sałatki jarzynowej umili nam posiłek. Idealna na przystawkę, małą przekąskę lub jak podkład po kawałek wędliny lub ryby. Zobacz 13 fantastycznych przepisów na najlepszą sałatkę jarzynową z majonezem.

Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów
Autor: Shutterstock.com Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Sałatka jarzynowa ma spore grono wielbicieli. Zarówno ta klasyczna, jak i urozmaicona dodatkiem wędliny, gotowanego mięsa z rosołu, wędzonej lub solonej ryby. Tradycyjne składniki sałatki jarzynowej to: ziemniaki, marchewka, groszek, kiszone ogórki, jabłko i majonez. To właśnie ten ostatni składnik zmienia zwykłe warzywa gotowane w wyśmienite danie. Majonez zyskał sławę w XIX w., gdy wszyscy wzorowali się na kuchni francuskiej. Przygotowanie majonezu, który jest emulsją surowych żółtek, oliwy i musztardy było rzadkim kunsztem. O końcowym efekcie decydowała jakość i świeżość składników. A przecież mówimy o czasach bezlodówkowych! Sałatka jarzynowa to jedno z pierwszych dań kuchni restauracyjnej, które zyskało rozgłos. W XIX w. składniki sałatki układano w kopczyki na dużym płaskim talerzu, sos podawano oddzielnie w sosjerce, aby każdy mógł sam stwierdzić świeżość i wymieszać. W warunkach domowych zazwyczaj wszystko mieszano przed wydaniem.

W XX w., gdy zaczęto produkować majonez na skalę przemysłową, sałatka jarzynowa zdemokratyzowała się. Zagościła pod dachy, a nawet strzechy. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie imienin, domówki, czy świąt bez tej smacznej sałatki. Zobacz GALERIĘ 13 genialnych przepisów na klasyczną sałatkę oraz jej liczne kombinacje. 

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund