Rozpływające się w ustach podudzia z kurczaka w sosie pomidorowym - po prostu cudo za grosze!
2021-06-30
10:17
Podudzia z kurczaka w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na przyrządzenie banalnego kurczaka. Z tym przepisem zmienisz go w danie niebanalne, pełne smaków i aromatów i po prostu rozpływające się w ustach!
Spis treści
Kurczak jest łatwo dostępny, niedrogi i łatwy do przygotowania, a sam proces pieczenia, smażenia lub duszenia trwa bardzo krótko. Dlatego dania z kurczaka cieszą się niesłabnącą popularnością. Jednak czasem zaczynamy odczuwać znudzenie kurczakowymi potrawami, zwłaszcza, gdy kończą nam się pomysły na jego przyrządzanie. Podajemy więc pomysł na podudzia w sosie pomidorowym - może takich jeszcze nie jedliście?
Składniki:
- 10 podudzi
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
Sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych(lub odpowiednia ilość świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki)
- 2 cebule
- 250 ml śmietanki 18 %
- przyprawy: słodka papryka, czosnek suszony, tymianek, oregano
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj olej, miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj umyte i osuszone papierowym ręcznikiem podudzia. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Zamarynowane kawałki kurczaka obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Całość gotuj około 8 minut. Wlej śmietankę, dodaj słodką paprykę, suszony czosnek, tymianek i oregano. Gotuj przez kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Gotowym sosem zalej podudzia. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez mniej więcej godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie żaroodporne, by podudzia zarumieniły się z wierzchu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne