Rozgrzewające przyprawy na zimę: jakie są i jak ich używać? [GALERIA PRZEPISÓW]
Aromatyczne przyprawy i zioła nie tylko wzbogacą smak dań, ale i pomogą rozgrzać człowieka w chłodne dni. Jakie przyprawy rozgrzewają i jak ich używać?
Rozgrzewające przyprawy: jakie są?
Istnieje kilka przypraw i ziół, które o tej porze roku sprawią, że krew w żyłach będzie płynąć szybciej.
Imbir ma ostry smak i korzenny zapach, posiada właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do potraw słodkich i pikantnych, zup, mięs i deserów.
Inną rozgrzewająca przyprawą jest chilli, które dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe i wzmacnia osłabione funkcje wątroby. Można go stosować zarówno do dań mięsnych, jak i czekolady.
Najstarsza przyprawa świata – cynamon, nie tylko nas rozgrzeje, ale poprawi pamięć i zadziała przeciwbakteryjnie. Służy do deserów, ale także można go dodać do kawy, herbaty czy grzanego wina.
Warto użyć też kurkumy, która zawiera antyoksydanty, przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie.