Rozgrzewające przyprawy na zimę: jakie są i jak ich używać? [GALERIA PRZEPISÓW]

2018-03-01 9:23

Aromatyczne przyprawy i zioła nie tylko wzbogacą smak dań, ale i pomogą rozgrzać człowieka w chłodne dni. Jakie przyprawy rozgrzewają i jak ich używać?

Rozgrzewające przyprawy na zimę: jakie są i jak ich używać
Autor: Shutterstock Imbir, pieprz, chilli, cynamon i kurkuma to przyprawy  znane są z właściwości rozgrzewających.

Rozgrzewające przyprawy: jakie są?

Istnieje kilka przypraw i ziół, które o tej porze roku sprawią, że krew w żyłach będzie płynąć szybciej.

Imbir ma ostry smak i korzenny zapach, posiada właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do potraw słodkich i pikantnych, zup, mięs i deserów.

Inną rozgrzewająca przyprawą jest chilli, które dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe i wzmacnia osłabione funkcje wątroby. Można go stosować zarówno do dań mięsnych, jak i czekolady.

Najstarsza przyprawa świata – cynamon, nie tylko nas rozgrzeje, ale poprawi pamięć i zadziała przeciwbakteryjnie. Służy do deserów, ale także można go dodać do kawy, herbaty czy grzanego wina.

Warto użyć też kurkumy, która zawiera antyoksydanty, przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie.

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?
Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie