Rooibos - co to jest, jakie ma właściwości?
Czerwona herbata, a właściwie napar Rooibos to nie tylko napój, który doskonale gasi pragnienie. Sprawdź, jakie ma dodatkowe właściwości.
Spis treści
Co to jest rooibos?
Rooibos to roślina, z której powstaje całkowicie naturalna herbata o cennych właściwościach. Rooibos, czyli czerwony krzew, osiąga do 1,5 m wysokości, pochodzi z Afryki Południowej i uprawiany jest w górach Cedar. Jest to teren piaszczysty, gdzie występuje suche lato i pora deszczowa w okresie zimy. Panują tu warunki do naturalnej wegetacji rośliny, co eliminuje konieczność jej nawożenia i sprawia, że jest ona wolna od wszelkich składników chemicznych. Zbierane w porze letniej liście rooibos poddaje się rozdrobnieniu i zwilża wodą, następnie ulegają one procesowi fermentacji i są suszone na słońcu. Napój z rooibos ma lekko słodki smak i czerwony kolor, nic więc dziwnego, że może być traktowany jako swego rodzaju czerwona herbata.
Rooibos w Europie
Na starym kontynencie rooibos pojawił się nie tak dawno temu, za sprawą rosyjskiego imigranta Benjamina Ginsberga, który na początku XX wieku zwrócił uwagę na krzew uprawiany w Republice Południowej Afryki. Z biegiem lat czerwony krzew stawał się coraz bardziej popularny ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Rooibos – same zalety
Herbata Rooibos nadaje się do picia przez cały dzień – rano pobudza, wieczorem wycisza i pomaga w zasypianiu, a przez cały dzień skutecznie gasi pragnienie. Ponadto ma wiele właściwości zdrowotnych. W składzie napoju nie ma kofeiny ani garbnika, co sprawia, że jest bezpieczny dla dzieci, również niemowląt (stosowany w niewielkich ilościach), gdyż ma działanie rozkurczowe, np. przy kolkach. Jest źródłem witaminy C i mikroelementów: żelaza, miedzi, cynku, magnezu, potasu, fluoru, wapnia itp.
Rooibos ma również właściwości lecznicze:
pomaga w bezsenności
przynosi ulgę przy kłopotach z żołądkiem czy bólach głowy
pomaga w alergiach i stanach zapalnych
działa uspokajająco, łagodzi stany nerwowe
dobrze wpływa na odporność
stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących
pomaga przy odchudzaniu
stosowany zewnętrznie wspomaga gojenie ran (np. trądzikowych)
Rooibos – parzenie herbaty
Herbata Rooibos (czy też napój Rooibos) powinna być parzona jak zwykła herbata. Łyżeczkę suszu bądź torebkę zalewa się szklanką wrzątku. Napar można również zagotować na małym ogniu w naczynku żaroodpornym. Najwięcej zalet ma herbata Rooibos parzona przez 5 minut. Napój można pić zarówno gorący, jak i zimny. Osobom, które słodzą herbatę, poleca się użycie do tego celu miodu.