Rewelacyjna sałatka ze świeżych ogórków i gotowanego kurczaka
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej sałatki byłam zachwycona - jest lekka, świeża i orzeźwiająca. W sam raz na lekką kolację lub dodatek do grilla. Od tamtej pory sałatka z kurczaka i ogórków z makaronem orzo (w kształcie ziarenek ryżu) na stałe zagościła w moim menu - imprezowym i codziennym.
Największym atutem tej sałatki jak dla mnie jest świeżość - orzeźwiający smak ogórków połączony z aromatem koperku sprawia, a w tle delikatna ostrą nuta czosnku. Makaron orzo stanowi świetne tło dla tych smaków, a kurczak domyka całość.
U mnie nie ma imprezy bez tej sałatki. Często robię ja tak po prostu, "na zachciewajkę". Niezależnie od tego, ile jej przygotuję, znika w oka mgnieniu. Na następny dzień, jeśli w ogóle, zostają smutne resztki.
Aby przygotować słuszną porcję sałatki z kurczakiem i świeżymi ogórkami potrzebujesz:
1 opakowanie makaronu orzo
gotowany kurczaka (na przykład z rosołu)
2-3 ogórki wężowe
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz i sok z cytryny do smaku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Mięso kurczaka oddzielić oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę.
Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę, koperek umyć, osuszyć i posiekać.
Mięso, ogórki i makaron wymieszać w dużej misce.
Z majonezu i jogurtu przygotować sos, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek.
Sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinkę, aby smaki się przegryzły.