Raita na upał - chłodzący napój na dwa sposoby: słodki i słony

2020-07-09 16:39

Raita to rodzaj chłodzącego napoju/przekąski na bazie jogurtu. Największą popularnością cieszy się w Indiach, Nepalu, na Sri Lance. Najwyższy czas, by usłyszano o nim też w Polsce. Polecamy na upały. Podajemy dwa przepisy - w wersji na słono i na słodko.

Raita na upał
Autor: Shutterstock Raita najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzona.

Spis treści

  1. Raita z ogórków i mięty
  2. Raita z bananów

Raita z ogórków i mięty

250 ml naturalnego jogurtu

½ ogórka

4 gałązki mięty

¼ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki cukru

sól i pieprz do smaku

szczypta słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Połącz jogurt z małą ilością przegotowanej wody (powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany). Roztrzep jogurt, by dostały się do niego bąbelki powietrza.

Ogórek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Miętę posiekaj.

Połącz wszystkie składniki. Przelej do szklaneczek i schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp odrobiną papryki.

Raita z bananów

250 ml naturalnego jogurtu

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

3 banany

½ łyżeczki cukru

1 zielona papryka

sól do smaku

Wykonanie:

Roztrzep jogurt z małą ilością wody.

Upraż na suchej patelni nasiona gorczycy, aż zaczną strzelać (nakryj patelnię przykrywką).

Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki grubości 1 cm.

Zieloną paprykę wydrąż, drobno posiekaj.

Jogurt, gorczycę, banany, paprykę i cukier wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

Przelej do naczynek, podawaj schłodzone.