Raita na upał - chłodzący napój na dwa sposoby: słodki i słony
Raita to rodzaj chłodzącego napoju/przekąski na bazie jogurtu. Największą popularnością cieszy się w Indiach, Nepalu, na Sri Lance. Najwyższy czas, by usłyszano o nim też w Polsce. Polecamy na upały. Podajemy dwa przepisy - w wersji na słono i na słodko.
Spis treści
Raita z ogórków i mięty
250 ml naturalnego jogurtu
½ ogórka
4 gałązki mięty
¼ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Połącz jogurt z małą ilością przegotowanej wody (powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany). Roztrzep jogurt, by dostały się do niego bąbelki powietrza.
Ogórek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Miętę posiekaj.
Połącz wszystkie składniki. Przelej do szklaneczek i schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp odrobiną papryki.
Raita z bananów
250 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
3 banany
½ łyżeczki cukru
1 zielona papryka
sól do smaku
Wykonanie:
Roztrzep jogurt z małą ilością wody.
Upraż na suchej patelni nasiona gorczycy, aż zaczną strzelać (nakryj patelnię przykrywką).
Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki grubości 1 cm.
Zieloną paprykę wydrąż, drobno posiekaj.
Jogurt, gorczycę, banany, paprykę i cukier wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Przelej do naczynek, podawaj schłodzone.