Przygotuj tak mięso do gulaszu. Te sposoby znały już nasze babcie, dziś przeżywają renesans

2023-03-02 16:23

Aby gulasz świetnie smakował, mięso powinno być idealnie miękkie i soczyste. Uzyskanie takiego efektu gwarantuje dobre jakościowo mięso i odpowiednia marynata. Zamarynowana wcześniej wołowina czy wieprzowina wyjdzie delikatna i miękka. Wiedziały o tym już nasze babcie, a każda miała swój pomysł na marynatę.

Gulasz
Autor: Shutterstock Najlepszym sposobem na zmiękczenie mięsa jest jego zamarynowanie.

Ugotowanie pysznego gulaszu nie jest zadaniem bardzo trudnym. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Wcześniejsze zamarynowanie go gwarantuje miękkie i soczyste kęsy, nawet wtedy, gdy nie pochodzi ono od młodego zwierzęcia. Ponieważ nie jesteśmy w stanie ocenić, czy mięso nie pochodzi od starszego wiekiem osobnika, odpowiednie przygotowanie kawałków przed obróbką cieplną sprawi, że nie będą twarde czy łykowate.

W czym marynować mięso na gulasz?

Mięso na gulasz można zamarynować na wiele sposobów. Jak to często bywa, świetnie sprawdzają się proste sposoby, które stosowały już nasze mamy i babcie. Mięso powinno się marynować przez kilka godzin, minimum 1-2, ale najlepiej pozostawić je w marynacie na całą noc.

Do przygotowania marynaty można użyć: 

  • mleka
  • maślanki lub kefiru
  • musztardy
  • majonezu
  • octu lub soku z cytryny
  • alkoholu

Produkty te świetnie zmiękczają mięso. Można je ze sobą łączyć, można też wzbogacić każdą marynatę o przyprawy i warzywne dodatki smakowe, jak cebula czy czosnek.

Co zrobić, jeśli mięso nadal jest twarde?

Jeśli mięso mimo zamarynowania i odpowiedniego czasu duszenia jest nadal twardawe, można w trakcie gotowania dodać do gulaszu odrobine sody oczyszczonej, która również ma działanie zmiękczające. Nie należy jednak tego środka nadużywać - jeśli ma zadziałać, zadziała już przy niewielkiej ilości sody (np. 0,5 łyżeczki). Podobno niektórzy marynują mięso w sodzie lub jej roztworze. Metoda ta co prawda działa, ale zbyt duża ilość sody oczyszczonej  w posiłku może wywołać problemy żołądkowe.

Soda oczyszczona - 10 sprytnych zastosowań sody w kuchni