Przetwory ze śliwek: co oprócz powideł można zrobić ze śliwek?

2016-09-02 17:28

Powidła robi się na koniec sezonu śliwkowego, bo śliwki muszą być mocno dojrzałe. Łatwo to poznać - mają się marszczyć przy ogonku. Wcześniej śliwki typu węgierki można zamarynować. Marynowanie śliwek jest wyjątkowo łatwe - nie sposób niczego zepsuć!

Przetwory ze śliwek: co oprócz powideł można zrobić ze śliwek?
Autor: pixabay.com Zamiast kolejnego słoiczka powideł można przygotować pyszne śliwki marynowane.

Spis treści

  1. Przygotowanie śliwek
  2. Gotowanie marynaty
  3. Pasteryzowanie

Do marynowania najlepsze są tradycyjne węgierki. Wybieramy śliwki, które są twarde i jędrne. Nie mogą być zbyt dojrzałe ani za miękkie, bo w zalewie octowej jeszcze bardziej miękną.

Przygotowanie śliwek

Każdą śliwkę nakłuwamy kilkakrotnie szpilką lub wykałaczką i wrzucamy na chwilę najpierw do wrzącej wody, a potem do zimnej. Tak „wykąpane” śliwki osączamy na sicie. Zamiast marynować w całości, można je też rozkroić i wyjąć pestkę – to okazja, by sprawdzić, czy w środku nie ma robaka.

Gotowanie marynaty

Następnie przygotowujemy marynatę: gotujemy syrop z wody, cukru i octu. Na 1 kg śliwek potrzeba pół litra wody, 125 ml octu 10% i 30 dag cukru. Przygotowane śliwki układamy w słoikach typu twist i zalewamy gorącą marynatą. Do słoików można włożyć po kilka goździków, kawałek cynamonu, ewentualnie kłącza imbiru.

Pasteryzowanie

Słoiki zakręcamy, wkładamy do szerokiego garnka z ciepłą wodą - powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości słoików, ale nie do samego wieczka. Podgrzewamy do zawrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy 15-20 minut (czas zależy od wielkości słoika). Gorące słoiki wyjmujemy (ostrożnie) z wody i ustawiamy do góry dnem na desce. Gdy będą zimne, sprawdzamy, czy są zamknięte, i chowamy do spiżarni.