Przetwory z rabarbaru - 11+ pomysłów na na rabarbar na zimę do słoików
Jakie przetwory z rabarbaru przygotować na zimę? Rabarbar to wszechstronne warzywo, które w kuchni zazwyczaj traktujemy jak owoc. Przygotowujemy z niego słodkie konfitury, kwaskowe dżemy i aromatyczne musy. Ciasto lub kompot z dodatkiem rabarbaru to must have wiosennych spotkań rodzinnych. Rabarbar można też przyprawić na ostro, przyrządzając pyszne chutneje i sosy do mięs. Większość z tych smaków można zamknąć w słoikach.
Rabarbar to majowe i czerwcowe must have. Kompot z rabarbaru i ciasto z nim to klasyka wiosennej kuchni. Jednak nie musimy się ograniczać wyłącznie do dań ze świeżym rabarbarem. Nie zapominajmy, że rabarbar doskonale nadaje się na przetwory - na słodko i wytrawnie.
Rabarbar można także mrozić, by w środku zimy korzystać z jego bogactwa smaku. W formie przetworów lub mrożonki jest więc dostępny właściwie cały rok. W galerii polecamy przepisy na rabarbarowe przetwory, które pozwolą na wykorzystanie obfitości tego wiosennego warzywa. Bierzcie i próbujcie!