Przetwory z rabarbaru - 11+ pomysłów na na rabarbar na zimę do słoików

2022-05-24 7:56 Anna Szubińska
Przetwory z rabarbaru
Autor: Shutteratock Przetwory z rabarbaru można przygotować na słodko lub na wytrawnie.

Jakie przetwory z rabarbaru przygotować na zimę? Rabarbar to wszechstronne warzywo, które w kuchni zazwyczaj traktujemy jak owoc. Przygotowujemy z niego słodkie konfitury, kwaskowe dżemy i aromatyczne musy. Ciasto lub kompot z dodatkiem rabarbaru to must have wiosennych spotkań rodzinnych. Rabarbar można też przyprawić na ostro, przyrządzając pyszne chutneje i sosy do mięs. Większość z tych smaków można zamknąć w słoikach.

Rabarbar to majowe i czerwcowe must have. Kompot z rabarbaru i ciasto z nim to klasyka wiosennej kuchni. Jednak nie musimy się ograniczać wyłącznie do dań ze świeżym rabarbarem. Nie zapominajmy, że rabarbar doskonale nadaje się na przetwory - na słodko i wytrawnie. Rabarbar można także mrozić, by w środku zimy korzystać z jego bogactwa smaku. W formie przetworów lub mrożonki jest więc dostępny właściwie cały rok. W galerii polecamy przepisy na rabarbarowe przetwory, które pozwolą na wykorzystanie obfitości tego wiosennego warzywa. Bierzcie i próbujcie!

Galeria: Najlepsze przepisy na przetwory z rabarbaru

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE