Przepis na leczo: aż 7 pomysłów na obiad

2021-07-01 9:15

Przepis na leczo jest latem najczęściej wyszukiwany w serwisie Beszamel.pl Dlaczego? Bo to nieskomplikowane danie smakuje niebiańsko. Zobacz siedem sprawdzonych przepisów, jak zrobić leczo na różne sposoby. Idealny pomysł na letni obiad!

Leczo z makaronem
Autor: Shutterstock Pikantne i aromatyczne leczo podane z makaronem to danie doskonałe

Spis treści

  1. Przepis na leczo Roberta Makłowicza
  2. Leczo z cukinią lub patisonem
  3. Leczo z kiełbasą
  4. Zielone leczo
  5. Leczo z mięsem mielonym
  6. Leczo z klopsikami 

Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale jego lokalne formy znane są w Polsce, Słowacji, Ukrainie, Niemczech, Austrii, a nawet w Izrealu. Węgierskie lescò to potrawka z papryki i warzyw duszona w sosie pomidorowym. Pierwowzór tak popularnego u nas dania jest wegański, absolutnie bezmięsny, traktowany jako dodatek do dań mięsnych opiekanych nad otwartym ogniem. 

Przepis na leczo Roberta Makłowicza

Wielkim admiratorem tradycyjnego leczo jest Robert Makłowicz. Zobacz przepis na leczo mamy wielkiego erudyty i smakosza:

Warzywne leczo
Autor: Shutterstock Warzywne leczo jest łatwe w przygotowaniu. Link: Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza

Leczo z cukinią lub patisonem

Wszystko co uduszone w sosie pomidorowym jest przepyszne... Leczo to wdzięczna potrawa, można ją dowolnie modyfikować. Zamiast części papryki, dodajmy cukinię, kabaczka lub ich okrągłego kuzyna - patisona. 

Leczo: składniki i przepis na pyszne leczo z patisonem lub cukinią
Autor: thinkstockphotos.com Leczo to danie kuchni węgierskiej. W polskiej wersji często jest przyrządzane z warzywami dyniowatymi: cukinią, kabaczkiem, patisonem, a nawet dynią Link: Pyszne leczo z patisonem lub cukinią

Leczo z kiełbasą

Jedną z najpopularniejszych odmian leczo jest ta z kiełbasą. To sprytny sposób na szybki obiad. Wypróbuj koniecznie i podziel się z nami swoimi wrażeniami. 

Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem: pomysł na obiad
Autor: Shutterstock Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem znakomicie smakuje z ziemniakami bądź ryżem Link: Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem

Zielone leczo

Sycące leczo warto przygotować z fasolką szparagową i zieloną papryką. Takie zielone leczo smakuje wybornie. 

Leczo z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Leczo z fasolką szparagową. Link: Leczo z fasolką szparagową i zieloną papryką

Leczo z grzybami

Zamiast mięsa do leczo dodajmy grzybów. Tak, pieczarek, boczniaków, a nawet grzybów leśnych. To zupełnie nowe smaki i nowe doświadczenie. 

Leczo z grzybami: przepis w sam raz dla wegetarian
Autor: materiały prasowe Knorr Leczo z grzybami to ciekawa mieszanka smaków - europejskich i azjatyckich Link: Leczo z grzybami: przepis w sam raz dla wegetarian

Leczo z mięsem mielonym

Często korzystam w kuchni z mięsa mielonego. Odkąd nie muszę go sama mielić, ta forma garmażu mięsnego gości na moim stole kilka razy w tygodniu. Mięso mielone gotuje się szybciej. Można go wykorzystać także do przygotowania bogatego w smaki i pożywnego leczo. 

Pożywne leczo z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Mielone mięso jest doskonałym składnikiem gulaszy i mięsnym sosów Link: Pożywne leczo z mielonym mięsem

Leczo z klopsikami 

Jeśli macie trochę więcej czasu, to koniecznie wypróbujcie przepis na leczo z klopsikami. Sycące klopsiki z mięsa mielonego i ryżu idealnie uzupełniają warzywne ragout. Pełnowartościowy posiłek - letni pomysł na obiad gotowy! 

Warzywne leczo z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
Autor: Shutterstock Warzywne leczo z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu Link: Leczo z cukinii z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell