Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem: pomysł na obiad z charakterem

2023-09-13
Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem: pomysł na obiad
Autor: Shutterstock Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem znakomicie smakuje z ziemniakami bądź ryżem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Leczo to jedno ze sztandarowych dań kuchni węgierskiej, które cieszy się ogromną popularnością także u nas. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem!

SKŁADNIKI

  • kiełbasa - ok. 500 g
  • 2 cebule
  • mieszanka przypraw - słodkiej i ostrej papryki, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.
  • W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.
  • Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.
  • Przyprawy wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
  • Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
redakcja
więcej