Spis treści
Jak przygotować grzaniec?
Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. Można je osłodzić miodem lub syropem z agawy. Jeśli decydujemy się użyć cukru, to najlepiej wybrać trzcinowy. Aby grzaniec miał mocniejszy smak, można go przygotować kilka godzin wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzać. Należy pamiętać, że grzańca nie można zagotować – jego temperatura nie może przekroczyć 70°C.
Przygotowując grzańca, nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Warto poeksperymentować z przyprawami i dodatkami, biorąc przede wszystkim pod uwagę swoje upodobania smakowe.
Grzańca powinno się serwować w kubeczkach z grubymi ściankami, najlepiej ceramicznych – będą dłużej trzymały ciepło.
Przepis na grzane wino z migdałami
Składniki:
butelkę czerwonego wina
opakowanie migdałów (150 g)
opakowanie rodzynek (200 g)
rum (albo wódka)
miód
gałkę muszkatołową
kilka goździków
Migdały zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórkę.
Rodzynki zamaczamy w rumie (ewentualnie w wódce, ale wtedy grzaniec będzie znacznie mocniejszy).
Wlewamy do rondelka wino, dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej, goździki oraz łyżkę miodu.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane migdały i rodzynki.
Podgrzewamy do temperatury maks. 70°C. Przed podaniem napój można przecedzić.
Przepis na grzane wino z wanilią
Składniki:
butelka czerwonego wina
laska wanilii
miód
rum (50 ml)
sok z 1 cytryny
kilka goździków
cynamon
4-5 ziarenek kardamonu
Wino podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy laskę wanilii, rozgnieciony kardamon oraz cynamon i goździki (według własnego uznania).
Słodzimy miodem.
Dolewamy sok z cytryny i rum. Nie należy zastępować go wódką, gdyż całość znacznie zmieni smak.
Przecedzamy i podajemy w kubkach.