Domowy grzaniec - 2 proste przepisy

2016-09-23 15:35

Butelka wina, kilka goździków, odrobina miodu i szczypta cynamonu. Tyle wystarczy, aby w ponury, zimny wieczór przygotować rozgrzewającego, aromatycznego grzańca. Co prawda można kupić specjalne mieszanki przypraw, ale smak będzie zupełnie inny niż napoju przygotowywanego samodzielnie.

grzaniec_na_zimowe_wieczory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne

Spis treści

  1. Jak przygotować grzaniec?
  2. Przepis na grzane wino z migdałami
  3. Przepis na grzane wino z wanilią

Jak przygotować grzaniec?

Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. Można je osłodzić miodem lub syropem z agawy. Jeśli decydujemy się użyć cukru, to najlepiej wybrać trzcinowy. Aby grzaniec miał mocniejszy smak, można go przygotować kilka godzin wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzać. Należy pamiętać, że grzańca nie można zagotować – jego temperatura nie może przekroczyć 70°C.

Przygotowując grzańca, nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Warto poeksperymentować z przyprawami i dodatkami, biorąc przede wszystkim pod uwagę swoje upodobania smakowe.

Grzańca powinno się serwować w kubeczkach z grubymi ściankami, najlepiej ceramicznych  – będą dłużej trzymały ciepło.

Przepis na grzane wino z migdałami

Składniki:

butelkę czerwonego wina

opakowanie migdałów (150 g)

opakowanie rodzynek (200 g)

rum (albo wódka)

miód

gałkę muszkatołową

kilka goździków

Migdały zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórkę.

Rodzynki zamaczamy w rumie (ewentualnie w wódce, ale wtedy grzaniec będzie znacznie mocniejszy).

Wlewamy do rondelka wino, dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej, goździki oraz łyżkę miodu.

Następnie dodajemy wcześniej przygotowane migdały i rodzynki.

Podgrzewamy do temperatury maks. 70°C. Przed podaniem napój można przecedzić.

Przepis na grzane wino z wanilią

Składniki:

butelka czerwonego wina

laska wanilii

miód

rum (50 ml)

sok z 1 cytryny

kilka goździków

cynamon

4-5 ziarenek kardamonu

Wino podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy laskę wanilii, rozgnieciony kardamon oraz cynamon i goździki (według własnego uznania).

Słodzimy miodem.

Dolewamy sok z cytryny i rum. Nie należy zastępować go wódką, gdyż całość znacznie zmieni smak.

Przecedzamy i podajemy w kubkach.