Domowy grzaniec - 2 proste przepisy

2016-09-23 15:35

Butelka wina, kilka goździków, odrobina miodu i szczypta cynamonu. Tyle wystarczy, aby w ponury, zimny wieczór przygotować rozgrzewającego, aromatycznego grzańca. Co prawda można kupić specjalne mieszanki przypraw, ale smak będzie zupełnie inny niż napoju przygotowywanego samodzielnie.

grzaniec_na_zimowe_wieczory.jpg
Autor: Archiwum serwisu Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne

Jak przygotować grzaniec?

Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. Można je osłodzić miodem lub syropem z agawy. Jeśli decydujemy się użyć cukru, to najlepiej wybrać trzcinowy. Aby grzaniec miał mocniejszy smak, można go przygotować kilka godzin wcześniej, a przed podaniem jedynie podgrzać. Należy pamiętać, że grzańca nie można zagotować – jego temperatura nie może przekroczyć 70°C.

Przygotowując grzańca, nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Warto poeksperymentować z przyprawami i dodatkami, biorąc przede wszystkim pod uwagę swoje upodobania smakowe.

Grzańca powinno się serwować w kubeczkach z grubymi ściankami, najlepiej ceramicznych  – będą dłużej trzymały ciepło.

Przepis na grzane wino z migdałami

Składniki:

butelkę czerwonego wina

opakowanie migdałów (150 g)

opakowanie rodzynek (200 g)

rum (albo wódka)

miód

gałkę muszkatołową

kilka goździków

Migdały zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórkę.

Rodzynki zamaczamy w rumie (ewentualnie w wódce, ale wtedy grzaniec będzie znacznie mocniejszy).

Wlewamy do rondelka wino, dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej, goździki oraz łyżkę miodu.

Następnie dodajemy wcześniej przygotowane migdały i rodzynki.

Podgrzewamy do temperatury maks. 70°C. Przed podaniem napój można przecedzić.

Przepis na grzane wino z wanilią

Składniki:

butelka czerwonego wina

laska wanilii

miód

rum (50 ml)

sok z 1 cytryny

kilka goździków

cynamon

4-5 ziarenek kardamonu

Wino podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy laskę wanilii, rozgnieciony kardamon oraz cynamon i goździki (według własnego uznania).

Słodzimy miodem.

Dolewamy sok z cytryny i rum. Nie należy zastępować go wódką, gdyż całość znacznie zmieni smak.

Przecedzamy i podajemy w kubkach.