Przekąski meczowe: paluszki serowe i krążki cebulowe

2024-06-12 14:36

Paluszki serowe i krążki cebulowe to idealne przekąski np. do piwa, a więc zwłaszcza dla zapalonych kibiców! Ale uwaga - znikają w szybkim tempie i goście proszą o więcej. Podajemy przepisy na łatwe i szybkie przekąski.

Krążki cebulowe
Autor: Shutterstock Krążki cebulowe to pyszna przekąska

Przepis na paluszki serowe

SKŁADNIKI

20 dag sera żółtego pociętego na zgrabne paluszki (8 sztuk)

2 białka

bułka tarta (ok. ½ szklanki) wymieszana z ulubionymi przyprawami

2 łyżki majonezu

ketchup (ok. 1/4 szklanki)

1-3 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki

tłuszcz do wysmarowania blachy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białko rozbij widelcem.

Maczaj paluszki serowe w białku, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, aż paluszki lekko zbrązowieją.

Przełóż na talerz. Wymieszaj majonez, ketchup i rzodkiewkę. Przełóż do miseczki. Gotowe!

Przepis na krążki cebulowe

SKŁADNIKI:

2 duże cebule (cukrowe) pokrojone na plastry o grubości ½ cm

szklanka maślanki

½ szklanki mąki pszennej

szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

łyżeczka sproszkowanej papryki

sól

4 białka

tłuszcz do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Plastry cebuli podziel na krążki. Włóż do miseczki, zalej maślanką i odstaw na ok. 20 minut.

Wymieszaj w talerzu mąkę, sól i paprykę.

W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

W osobnym talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane.

Maczaj odcedzone kółka cebuli kolejno w mące, pianie i płatkach.

Układaj na posmarowanej tłuszczem blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W środku pieczenia możesz je spryskać oliwą.