Przekąski meczowe: paluszki serowe i krążki cebulowe

2024-06-12 14:36

Paluszki serowe i krążki cebulowe to idealne przekąski np. do piwa, a więc zwłaszcza dla zapalonych kibiców! Ale uwaga - znikają w szybkim tempie i goście proszą o więcej. Podajemy przepisy na łatwe i szybkie przekąski.

Krążki cebulowe
Autor: Shutterstock Krążki cebulowe to pyszna przekąska

Spis treści

  1. Przepis na paluszki serowe
  2. Przepis na krążki cebulowe

Przepis na paluszki serowe

SKŁADNIKI

20 dag sera żółtego pociętego na zgrabne paluszki (8 sztuk)

2 białka

bułka tarta (ok. ½ szklanki) wymieszana z ulubionymi przyprawami

2 łyżki majonezu

ketchup (ok. 1/4 szklanki)

1-3 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki

tłuszcz do wysmarowania blachy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białko rozbij widelcem.

Maczaj paluszki serowe w białku, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, aż paluszki lekko zbrązowieją.

Przełóż na talerz. Wymieszaj majonez, ketchup i rzodkiewkę. Przełóż do miseczki. Gotowe!

Przepis na krążki cebulowe

SKŁADNIKI:

2 duże cebule (cukrowe) pokrojone na plastry o grubości ½ cm

szklanka maślanki

½ szklanki mąki pszennej

szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

łyżeczka sproszkowanej papryki

sól

4 białka

tłuszcz do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Plastry cebuli podziel na krążki. Włóż do miseczki, zalej maślanką i odstaw na ok. 20 minut.

Wymieszaj w talerzu mąkę, sól i paprykę.

W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

W osobnym talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane.

Maczaj odcedzone kółka cebuli kolejno w mące, pianie i płatkach.

Układaj na posmarowanej tłuszczem blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W środku pieczenia możesz je spryskać oliwą.