Przekąski meczowe: paluszki serowe i krążki cebulowe
Paluszki serowe i krążki cebulowe to idealne przekąski np. do piwa, a więc zwłaszcza dla zapalonych kibiców! Ale uwaga - znikają w szybkim tempie i goście proszą o więcej. Podajemy przepisy na łatwe i szybkie przekąski.
Spis treści
Przepis na paluszki serowe
SKŁADNIKI
20 dag sera żółtego pociętego na zgrabne paluszki (8 sztuk)
2 białka
bułka tarta (ok. ½ szklanki) wymieszana z ulubionymi przyprawami
2 łyżki majonezu
ketchup (ok. 1/4 szklanki)
1-3 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki
tłuszcz do wysmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białko rozbij widelcem.
Maczaj paluszki serowe w białku, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, aż paluszki lekko zbrązowieją.
Przełóż na talerz. Wymieszaj majonez, ketchup i rzodkiewkę. Przełóż do miseczki. Gotowe!
Przepis na krążki cebulowe
SKŁADNIKI:
2 duże cebule (cukrowe) pokrojone na plastry o grubości ½ cm
szklanka maślanki
½ szklanki mąki pszennej
szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
łyżeczka sproszkowanej papryki
sól
4 białka
tłuszcz do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Plastry cebuli podziel na krążki. Włóż do miseczki, zalej maślanką i odstaw na ok. 20 minut.
Wymieszaj w talerzu mąkę, sól i paprykę.
W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
W osobnym talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane.
Maczaj odcedzone kółka cebuli kolejno w mące, pianie i płatkach.
Układaj na posmarowanej tłuszczem blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W środku pieczenia możesz je spryskać oliwą.