Produkty pszczele - jak wpływają na zdrowie?

2016-09-05 12:43

O tym, że miód korzystnie wpływa na zdrowie nikogo nie trzeba przekonywać. Ale trzeba też pamiętać, że jest on silnie uczulający i dlatego osoby, które alergicznie reagują na ukąszenia owadów błonkoskrzydłych, w tym pszczół, powinny zachować szczególną ostrożność. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze posiadają produkty pszczele.

Jak poznać czy miód jest prawdziwy?
Autor: thinkstockphotos.com Prawdziwy miód po jakimś czasie zawsze się skrystalizuje.

Spis treści

  1. Propolis - kit pszczeli
  2. Pyłek kwiatowy
  3. Mleczko pszczele

Propolis - kit pszczeli

Propolis, czyli inaczej kit pszczeli, jest kleistą żywicą, którą pszczoły zbierają z pąków sosny, aby wypełnić nią szczeliny w ulu. Mleczko pszczele to wytwarzana w gruczołach ślinowych robotnic mlecznobiała substancja, która jest gromadzona i stanowi pokarm dla królowej. Uczeni przypuszczają, że to dzięki niemu królowa jest większa od zwykłych pszczół, długowieczna i płodna. Ponad to propolis prawdopodobnie ma dobroczynne działanie dla skóry, ponieważ zmiękcza ją i przyspiesza gojenie się ran, co umożliwiają zawarte w nim substancje antybakteryjne

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest uważany za środek leczący niemal wszystkie choroby. Jego zwolennicy twierdzą, że spowalnia on proces starzenia się, zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku, podnosi ogólną odporność, pomaga zrzucić nadwagę, łagodzi objawy niektórych alergii i kataru siennego.

Alergolodzy przestrzegają jednak przed samodzielnym stosowaniem produktów pszczelich, aby nie doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, czyli stanu zagrażającemu życiu. Niemniej niektórzy twierdza, że zażywając pyłek kwiatowy w niewielkich ilościach można się uwolnić od alergii na pyłki traw, ponieważ będzie działał on podobnie, jak szczepionka.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest zalecane jako środek wzmacniający płodność i długowieczność, ponieważ tak działa na królową pszczół. Niestety, nie przeprowadzono żadnych badań, które potwierdzałyby te teorię w odniesieniu do organizmu człowieka. chociaż w medycynie chińskiej mleczko jest używane jako środek przywracający siły po przebytej chorobie.