Pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci – 7 przepisów na 7 dni tygodnia
Ile razy w tygodniu słyszysz wymówki swojego dziecka na temat jedzenia śniadania? Uczeń spieszy się do szkoły lub zaspał i nie ma czasu na domowy posiłek. Nie przekonują go też klasyczne potrawy, które już zna. Woli zjeść w biegu jakąś przekąskę lub poczekać do długiej przerwy w szkole. Pierwszy posiłek jest jednak bardzo ważnym elementem rytmu dnia, ponieważ dostarcza dawki energii potrzebnej po przebudzeniu. Powinno się go jeść do godziny po wstaniu. Warto też zwrócić uwagę na to, co nasze dziecko je na śniadanie oraz mieć kontrolę nad składnikami posiłku. Jak zachęcić do jedzenia zdrowego śniadania w domu? Liczy się kreatywność i pomysłowość w komponowaniu prostych, szybkich, ale ciekawych i smacznych dań. Podpowiadamy, co zrobić na śniadanie dla dziecka.
Spis treści
- Poniedziałek: pomysłowe kanapki dla dzieci
- Wtorek: domowy jogurt owocowy
- Środa: placuszki dla dzieci na śniadanie
- Czwartek: szybki serniczek z owocami dla niejadka
- Piątek: warzywne babeczki śniadaniowe
- Sobota: owsiane muffiny
- Niedziela: kasza jaglana
- Galeria: Słodziaki do schrupania! Rozkoszne misie na śniadanie, obiad i kolację!
Poniedziałek: pomysłowe kanapki dla dzieci
Kanapka to śniadaniowy standard. Potrawa tak prosta i niewymagająca, że często, z braku lepszego pomysłu, podajemy ją rano naszym dzieciom. Wtedy zazwyczaj zaczyna się narzekanie: na za grubo pokrojone, suche i niesmaczne pieczywo, nieodkrojone skórki od chleba lub nudne dodatki. Pozornie zwykła kanapka może jednak stać się ulubionym porannym posiłkiem każdego dziecka. Wystarczy tylko odrobina pomysłowości. Dobrym sposobem na nieciekawe składniki jest np. zrobienie pasty kanapkowej lub dodającego smaku pesto czy sosu. Wystarczy w kilka minut zblendować np. ciecierzycę z puszki i ulubione przyprawy, pieczone warzywa, suszone pomidory lub twarożek z wędzoną rybą.
Rozwiązaniem, które pozytywnie zaskoczy każde dziecko, są też wytrawne gofry, stanowiące doskonały zamiennik tradycyjnego pieczywa. Ciasto możemy zblendować ze świeżymi ziołami i innymi przyprawami, a następnie stworzyć z gotowych gofrów pyszne kanapki.
Wtorek: domowy jogurt owocowy
Zdarzają się poranki, kiedy brakuje czasu na wszystko. Być może budzik nie zadzwonił albo trzeba przygotować się i spakować na wycieczkę lub basen. Kusi wtedy sięgnięcie po gotowiec w postaci deserku lub słodkiego serka ze sklepu. Zdarza się też, że w całym zamieszaniu zapominacie o śniadaniu lub tylko wkładacie do tornistra dodatkową kanapkę. W takich sytuacjach najlepszym pomocnikiem zabieganego rodzica jest blender ręczny, który w kilka minut zamienia ulubione owoce i twarożek lub dobrej jakości jogurt bez cukru w smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie. Zobacz przepisy na koktajle owocowe.
Serek możemy podać bez niczego albo z kromką pełnoziarnistego pieczywa, grzanką lub chałką. Aby jogurt był bardziej pożywny, możemy do niego dosypać garść orzechów, granoli lub płatków owsianych. Zaletą tego typu deserowych śniadań jest to, że nie musimy dodawać do nich białego cukru, ponieważ ich naturalna słodycz pochodzi z owoców. Jeśli jednak nasze dziecko woli słodsze jogurty i serki, możemy użyć zdrowszych zamienników, np. miodu lub syropu z agawy.
Środa: placuszki dla dzieci na śniadanie
Jak przekonać dziecko do rozpoczęcia dnia od zjedzenia porcji zdrowych warzyw? Najprościej przemycić je w czymś naprawdę pysznym, co małe niejadki chętnie zjedzą. Śniadaniem, które dostarczy dużej dawki energii i witamin, mogą być warzywne placuszki. Do ich zrobienia możemy wykorzystać np. tartą w dostawce do blendera ręcznego marchewkę lub cukinię oraz puree z groszku czy kalafiora. Takie danie na ciepło będzie doskonałe na chłodniejsze dni. Podajmy je z kwaśną śmietaną, sosem ze zblendowanego jogurtu i ziół lub pesto z suszonych pomidorów.
Czwartek: szybki serniczek z owocami dla niejadka
Jeśli nasze dziecko niechętnie je śniadania lub często wybrzydza przy posiłkach, skuśmy go kolorowym, zdrowym posiłkiem, który wygląda niczym deser ze snów. W przezroczystej, wysokiej szklance lub słoiczku ułóżmy kolorowe warstwy z granoli lub nasączonych kakao biszkoptów, domowego serka z dodatkiem wanilii lub cynamonu oraz ulubionych owoców. Całość możemy posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami lub wiórkami kokosowymi. Deserek możemy też zamknąć w słoiczku i zapakować jako przekąskę do szkoły.
Piątek: warzywne babeczki śniadaniowe
Znudziła wam się tradycyjna jajecznica, a nie macie pomysłu na sycące piątkowe śniadanie? Upieczcie proste i szybkie babeczki, do których możecie dodać kolorowe dodatki w postaci pokrojonych w kostkę warzyw, wędliny, sera, ziół i przypraw. Przy pomocy blendera ręcznego wystarczy ubić kilka jajek na gładką, puszystą i kremową masę, a następnie połączyć ją z wybranymi składnikami, przelać do foremek i upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż zrobią się złote. Muffinki na słono będą gotowe błyskawicznie. Jeśli nie zjecie wszystkich, zapakujcie je do szkoły.
Sobota: owsiane muffiny
Na sobotnie śniadanie mamy już znacznie więcej czasu, dlatego urządźmy wspólne pieczenie zdrowych babeczek owsianych. To dobry pomysł, kiedy nasze dziecko jest niejadkiem i potrzebuje zachęty, by próbować nowych potraw. Wspólne przygotowywanie posiłku dla całej rodziny pozwoli mu poczuć się ważnym i samodzielnym. Pozwólmy mu dobrać proporcje składników i wsypać je do naczynia blendera, a następnie nałożyć ciasto do foremek. Muffinki potrzebują około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Niedziela: kasza jaglana
Czy kasza jaglana może być głównym bohaterem wymarzonego poranka? Ten często niedoceniany składnik to świetna baza dla śniadania, które pokocha każde dziecko. Można go podawać w klasycznej formie z dodatkiem owoców lub śmietany, cynamonu i miodu albo przygotować budyń w różnych wersjach smakowych.
Jak go zrobić? Kaszę jaglaną gotujemy w mleku krowim lub roślinnym. Niezwykłego, nieco egzotycznego aromatu nabierze, jeśli dodamy do niej mleko kokosowe. Następnie przekładamy ją do naczynia blendera i miksujemy z wybranymi dodatkami. Wybierzmy miód lub syrop klonowy, kakao albo ulubioną czekoladę, orzechy lub wiórki kokosowe. Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi lub pieczonymi owocami pokrojonymi w kawałeczki albo soczystym musem ze zblendowanych truskawek, malin, mango czy bananów. Przygotujmy kilka wariantów smakowych i zamknijmy je w słoiczkach. Będą idealne na poniedziałkowe śniadanie lub jako przekąska do szkoły.