Pizza z brukselką. Łatwa i pozytywnie zaskakująca smakiem
Pizza z brukselką wydaje się nieco dziwnym konceptem. Jednak małe kapustki o orzechowym smaku doskonale komponują się zarówno z serem, jak i grzybami, szczególnie dobrze doprawione. Polecamy pizzę z brukselką, łatwą, bo z gotowego ciasta na pizzę.
Składniki:
schłodzone gotowe ciasto na pizzę
150 g sera mozzarella, grubo startego
150 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
200 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki
150 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w grubsze plasterki
mała czerwona cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
garść czarnych oliwek bez pestek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Blachę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Na lekko posypanej mąką powierzchni uformuj ciasto na pizzę w duży owal. Przenieś na przygotowany arkusz i posyp całość połową sera.
W dużej misce wymieszaj grzyby z octem balsamicznym. Dodaj brukselkę (całe liście i plastry) i cebulę, skrop olejem i dopraw po ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszaj do połączenia i rozłóż na cieście.
Dodaj pokrojone na grube plastry pomidorki koktajlowe. Posyp pozostałym serem.
Piecz, aż ciasto będzie brązowe, a warzywa miękkie, od 10 do 12 minut.
Zobacz naszą galerię z przepisami na pizzę