Pizza z brukselką. Łatwa i pozytywnie zaskakująca smakiem

2023-01-30 13:20

Pizza z brukselką wydaje się nieco dziwnym konceptem. Jednak małe kapustki o orzechowym smaku doskonale komponują się zarówno z serem, jak i grzybami, szczególnie dobrze doprawione. Polecamy pizzę z brukselką, łatwą, bo z gotowego ciasta na pizzę.

Pizza z brukselką. Łatwa i pozytywnie zaskakująca smakiem
Autor: Shutterstock Pizza z brukselką to ciekawy zestaw smaków, łatwa do przygotowania

Składniki:

schłodzone gotowe ciasto na pizzę 

150 g sera mozzarella, grubo startego

150 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki

1 1/2 łyżki octu balsamicznego

200 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki

150 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w grubsze plasterki

mała czerwona cebula pokrojona w plasterki

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

garść czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Blachę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Na lekko posypanej mąką powierzchni uformuj ciasto na pizzę w duży owal. Przenieś na przygotowany arkusz i posyp całość połową sera.

W dużej misce wymieszaj grzyby z octem balsamicznym. Dodaj brukselkę (całe liście i plastry) i cebulę, skrop olejem i dopraw po ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszaj do połączenia i rozłóż na cieście.

Dodaj pokrojone na grube plastry pomidorki koktajlowe. Posyp pozostałym serem.

Piecz, aż ciasto będzie brązowe, a warzywa miękkie, od 10 do 12 minut.

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Zobacz naszą galerię z przepisami na pizzę