Pigwa: sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy

Pigwa: sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy
Autor: Shutterstock.com Pigwa, dorodny owoc o twardym miąższu i zniewalającym aromacie

Wprawdzie owoce pigwy nie nadają się zbytnio do bezpośredniego spożycia (są twarde i kwaśne), ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy soków. Pigwa jest niezwykle aromatycznym i smacznym owocem. Zobacz sprawdzone przepisy na domowe przetwory z pigwy!

  • Pigwa słynie ze swoich regenerujących właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, dlatego polecana jest osobom zażywającym leki obciążające ten organ.
  • Pigwa dzięki zawartości takich składników odżywczych, jak: wapń, potas, żelazo, witaminy C, PP, B1, B2 czy prowitamina A, sprzyja dochodzeniu organizmu do siebie po chorobie.
  • Wzmacnia odporność i przeciwdziała biegunce oraz wymiotom. Ogólnie ten kwaśny owoc pełen drogocennej pektyny (rozpuszczalnego błonnika roślinnego) polecany jest osobom z problemami trawiennymi.
  • Dodatkowo pigwa poprawia apetyt, dlatego często podawana jest dużym i małym niejadkom.
  • Pigwa ma również działanie uspokajające i obniża poziom złego cholesterolu.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Cierpka pigwa w kompocie zyskuje rozkoszną słodycz Link: Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Pigwa w słoikach - kompot z pigwy na zimę

Kompot z owoców pigwy zwyczajnej wyróżnia się oryginalnym, orzeźwiającym aromatem. Warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Podajemy przepis na kompot z pigwy - w sam raz na zimę.

Pigwa: dżem z pigwy z pomarańczą
Autor: thinkstockphotos.com Kwaśną pigwę można łatwo zamienić w pyszny, aromatyczny dżem Link: Dżem z pigwy z pomarańczą

Dżem z pigwy z pomarańczą

Pigwa, choć twarda i kwaskowa w smaku, doskonale nadaje się na dżem. Proponujemy przepis prosty, szybki, w którym jedyną trudność stanowi starcie owoców na tarce jarzynowej. Dżem jest oryginalny w smaku dzięki dodatkowi pomarańczy.

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z pigwy nadaje się jako dodatek do bardzo słodkich deserów - przełamuje ich smak - oraz do  bardzo wytrawnych serów dojrzewających Link: Marmolada pigwowa z jabłkami

Marmolada pigwowa z jabłkami

Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo, jest za to doskonała w przetworach. Ma lekko kwaskowy smak i można zrobić z niej np. marmoladę. A ponieważ świetnie komponuje się z jabłkami, podajemy przepis na pyszną marmoladę pigwowo-jabłkową.

Zankomita nalewka z pigwy
Autor: Shutterstock Smak nalewki z pigwy świetnie podbijają przyprawy. Link: Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na pigwówkę

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, coraz bardziej wraca do łask. Do jej przygotowania potrzeba tylko owoców pigwy, cukru i spirytusu (70%). Podajemy prosty przepis na pigwówkę na spirytusie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE