Indycze mięso, chude i z tendencją do przesuszania się, dobrze się komponuje z dodatkiem masła, odrobiny suszonej papryki i miodu.
Potrzebuje też trochę wilgoci do pieczenia dlatego można dolać do przepisu 1/2 szklanki drobiowego bulionu bez potrzeby namaczania żurawiny wcześniej.
Można też zamarynować w dodatkach całą pierś, upiec zgodnie z przepisem i pokroić tuż przed podaniem.
Na dnie naczynia do pieczenia ułożyłabym lekko podgotowane grube kawałki ziemniaków i podsmażone na rumiano malutkie kapelusze pieczarek przez co całość stworzy spójne jednogarnkowe danie.
Na wierzch można dołożyć 2 gałązki świeżego rozmarynu i grubą skórę w jednym kawałku, zdjętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Przyda nam się ich aromat w daniu.
Doskonałym dodatkiem do marynaty może być sok wyciśnięty z pomarańczy.