Pierogi z ciasta na pizzę. Zrób je samodzielnie lub użyj gotowego ciasta
Pierogi z ciasta na pizzę to znakomity pomysł na przekąskę idealną na ciepło i zimno. Zabiegani i leniwi mogą je przygotować z gotowego ciasta na pizzę, ci którzy dysponują czasem i chęciami - z ciasta przygotowanego samodzielnie.
Pierogi z ciasta na pizzę to danie, które może zaskoczyć zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. I to nawet jeśli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie ciasta na nie. Można oczywiście użyć gotowego ciasta na pizzę (warto od razu kupić 2 opakowania), ale domowe ciasto będzie oczywiście zdrowsze i smaczniejsze.
Oto przepis na ciasto na pizzę, które nadaje się też do przygotowania pierogów.
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka sol
i 2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko do posmarowania wypieków
Przygotowanie:
Mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami.
Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne - możesz to zrobić robotem kuchennym z końcówkami hakowymi.
Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).
Gotowe ciasto podziel na 4 równe części, każdą cienko rozwałkuj, wytnij szklanka kółka, układaj na nich farsz i zlepiaj.
Gotowe pierogi posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok 15 minut.
Jaki farsz do pierogów z ciasta na pizzę?
W tych pierogach na pewno sprawdzą się farsze wytrawne: mięsny, z kapusty z grzybami, grzybowy. Mnie średnio pasuje to nadzienie do ruskich pierogów, ale to już kwestia gustu. Oczywiście smaczne są też pierogi nadziewane szpinakiem i serem, kaszą gryczaną i twarogiem, a także innymi mięsnymi lub warzywnymi farszami.
Zobacz naszą galerię przepisów na pizzę i inne "spokrewnione" z nią wypieki