Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu
Pieczona kapusta to smaczny dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować.
![Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-yhjv-cVL4-Tfad_pieczona-kapusta-smaczny-dodatek-do-obiadu-664x442.jpg)
Pieczona kapusta jest bardzo smacznym dodatkiem. Jeśli chcemy podać ją do pieczonego mięsa, to wystarczy przyprawić kawałki kapusty i ułożyć obok pieczeni.
Polecamy także: Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty
Składniki dla 4-6 osób:
1 główka kapusty
1 papryczka chili
1 łyżka natki pietruszki lub natki kolendry
6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
sól i pieprz
Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.
Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na jeszcze na trzy części
Oliwę zmiksować z posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.
Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić połową oliwy z przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 60 minut.
Przed podaniem skropić pozostałą oliwą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska