Perz właściwy - jak wpływa na zdrowie?
Perz, choć w ogrodzie uważany jest za chwast, w ziołolecznictwie stosuje się go jako lekarstwo na wiele chorób. Jest byliną dorastającą do 1 m wysokości, wytwarzającą podziemne rozłogi. Jego kłącza mają żółtą barwę i słodkawy smak, a wąskie, płaskie liście z wierzchu są szorstkie. Posiada zielone kwiaty, które zebrane są w kłosach o długości 10 cm. Perz kwitnie od czerwca do września. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Perz - właściwości
Preparaty sporządzone z perzu obniżają poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi oraz poprawiają przemianę materii. Przeciwdziałają stłuszczeniu wątroby. Zapobiegają tworzeniu się kamieni w drogach żółciowych, działają moczopędnie i zalecane są przy kamicy moczowej oraz cukrzycy. Spowalniają procesy starzenia się skóry, chrząstek stawowych i naczyń, a ponad to przynoszą poprawę w chorobach stawów i kości.
Perz - zbiory
Kłącza perzu zbieramy jesienią lub wczesną wiosną, zostawiając tylko białe części. Po dokładnym umyciu suszymy w temp. 40 st. C. Przechowujemy w płóciennych woreczkach w suchych pomieszczeniach.
Perz - zastosowanie
Apteczka - napary, odwary, soki.
Napar z kłączy - 1 łyżkę suszonych i rozdrobnionych kłączy zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na 10 -15 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach dziennie.
Odwar - 1 łyżkę kłączy zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po jedzeniu.
Kuchnia - można sporządzić zupę z młodych pędów rośliny.