Papryczki PADRON: co to za odmiana? jak wykorzystać pimientos de Padrón?
Małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón), jak nazwa wskazuje, pochodzą z miasta Padrón znajdującego się na terenie hiszpańskiej Galicji. Papryczki padrón są podawane przede wszystkim jako słynne hiszpańskie tapas - smażone lub grillowane - często również nadziewane. Najlepsza przystawka świata!
Spis treści
Właściwości papryki padrón
Papryka padrón ma niewielkie, krępe strąki o kształcie lekko wydłużonym, bardzo typowe dla pieprzowców, do których należy. Strąki o długości 5-7 cm są gorzkawe w smaku. Odmiany uprawiane w Polsce mają łagodny smak. Hiszpańskie papryczki padrón są bardziej ostre. Jedna surowa papryczka padrón ma tylko 3 kcal. Jednak najczęściej jada się papryczki usmażone na oliwie, co podnosi ich kaloryczność, ale pozwala przyswoić się witaminom w niej zawartym.
Papryczki padrón, tak jak wszystkie papryki, zawierają witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), witaminę A, C i P, białko, wapń, żelazo. Spożywanie zielonych papryczek według badań naukowych może korzystnie wpływać na trawienie i krążenie, przyspieszając przemianę materii. Może także regulować ciśnienie krwi, a nawet obniżać poziom "złego" cholesterolu.
Zastosowanie kulinarne
Padrón można potraktować jak zwykłą paprykę – umyć, przekroić, usunąć pestki (choć śmiało można ją zjeść w całości), pokroić w plasterki i dodać do dania głównego, sałatki albo położyć na chlebie. Małe zielone papryczki najlepiej smakują na ciepło z patelni lub grilla – jedzone na surowo wydają się zbyt gorzkie w smaku.
W Hiszpanii papryczki padrón smaży się na oliwie, aż skórka zacznie brązowieć i pokryje się pęcherzykami. Potem posypuje się je grubą morską solą i je całe trzymając za ogonek. Są nieodłącznym elementem hiszpańskich tapas. Nadziewa się je także mieszanką serów i polędwicą łososiową lub surowym wędzonym boczkiem. Nadziewane papryczki zapieka się.
Polecamy przepis: Smażone papryczki padrón: przepis na hiszpańskie tapas
Papryczka padrón doskonała jest również do sałatek, marynat, dodawana do sals, zup, mięsa, drobiu.