Pandan połaciowy: owoc polinezyjskiego drzewa. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie

2017-10-31 13:50

Pandan połaciowy, zwany również pochutnikiem pachnącym (Pandanus tectorius) to gatunek ślimakowy pochodzący z Polinezji. Owoce mogą być spożywane na surowo, jak i gotowane, a ich elementy używane są jako nici dentystyczne. Klinowate owoce pandanu stosuje się w naszyjnikach, a liście są użyteczne do naprawy, krycia dachu i mają właściwości lecznicze.

Pandan połaciowy: owoc polinezyjskiego drzewa. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie.
Autor: thinkstockphotos.com Owoce pandanu są cenione przez mieszkańców Polinezji. 

Spis treści

  1. Właściwości pandanu
  2. Wartość pandanu połaciowego
  3. Zastosowanie kulinarne pandanu

Właściwości pandanu

Pandan połaciowy rośnie na wybrzeżach morskich Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Lubi tereny podmokłe i bagienne. Pandan jest niewielkim, wiecznie zielonym drzewem. Jego jasnoszary pień pokryty jest licznymi pierścieniami blizn poliściowych. Liście są długie, mieczowate, twarde. Co ciekawe drzewa są rozdzielno płciowe, męskie i żeńskie kwiaty wyrastają na różnych roślinach.

Owoce o okrągławym pokroju przypominają ananasy.Osiągają średnicę do 25 cm. Każdy owoc to grupa kilkudziesięciu owocników, a każda grupa zwiera od 5 do 11 pojedynczych pestkowców. Dojrzałe owoce są pomarańczowe. 

Pandan połaciowy uprawiany jest dla owoców oraz liści, który kryje się dachy i domy, stąd jego łacińska i polska nazwa. Z liści wyplata się również maty i kapelusze, a w przeszłości wyplatano z nich również odzież i żagle. 

Wartość pandanu połaciowego

Owoce pandanu stanowią na wyspach Polinezji główne źródło pożywienia. Zjada się je na surowo, gotuje lub używa do zagęszczenia potraw. Owoce zawierają cukry i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Owoce pandanu są dobrym źródłem witaminy C, stąd ich właściwości antyoksydacyjne.

W Azji sztywne, mieczowate liście pandanu uważane są za afrodyzjak, a nawet lek na zaburzenia erekcji na zasadzie "podobne, lecz podobnym". Napar z liści stosuje się dla złagodzenia stresu i w stanach przemęczenia. 

Zastosowanie kulinarne pandanu

Liście pandanu pachnącego mają orzechowy posmak i są często używane w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej, wietnamskiej, czy indyjskiej. Wkłada się je do zup, ryżu lub innych potraw podczas gotowania dla aromatu i smaku. Świeże liście pandanu, a także pastę z tych liści można kupić w sklepach z orientalną żywnością. 

Natomiast pasty z liści pandanu używa się do uzyskania zielonego koloru deserów i napojów.