Pandan połaciowy: owoc polinezyjskiego drzewa. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie
Pandan połaciowy, zwany również pochutnikiem pachnącym (Pandanus tectorius) to gatunek ślimakowy pochodzący z Polinezji. Owoce mogą być spożywane na surowo, jak i gotowane, a ich elementy używane są jako nici dentystyczne. Klinowate owoce pandanu stosuje się w naszyjnikach, a liście są użyteczne do naprawy, krycia dachu i mają właściwości lecznicze.
Spis treści
Właściwości pandanu
Pandan połaciowy rośnie na wybrzeżach morskich Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Lubi tereny podmokłe i bagienne. Pandan jest niewielkim, wiecznie zielonym drzewem. Jego jasnoszary pień pokryty jest licznymi pierścieniami blizn poliściowych. Liście są długie, mieczowate, twarde. Co ciekawe drzewa są rozdzielno płciowe, męskie i żeńskie kwiaty wyrastają na różnych roślinach.
Owoce o okrągławym pokroju przypominają ananasy.Osiągają średnicę do 25 cm. Każdy owoc to grupa kilkudziesięciu owocników, a każda grupa zwiera od 5 do 11 pojedynczych pestkowców. Dojrzałe owoce są pomarańczowe.
Pandan połaciowy uprawiany jest dla owoców oraz liści, który kryje się dachy i domy, stąd jego łacińska i polska nazwa. Z liści wyplata się również maty i kapelusze, a w przeszłości wyplatano z nich również odzież i żagle.
Wartość pandanu połaciowego
Owoce pandanu stanowią na wyspach Polinezji główne źródło pożywienia. Zjada się je na surowo, gotuje lub używa do zagęszczenia potraw. Owoce zawierają cukry i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Owoce pandanu są dobrym źródłem witaminy C, stąd ich właściwości antyoksydacyjne.
W Azji sztywne, mieczowate liście pandanu uważane są za afrodyzjak, a nawet lek na zaburzenia erekcji na zasadzie "podobne, lecz podobnym". Napar z liści stosuje się dla złagodzenia stresu i w stanach przemęczenia.
Zastosowanie kulinarne pandanu
Liście pandanu pachnącego mają orzechowy posmak i są często używane w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej, wietnamskiej, czy indyjskiej. Wkłada się je do zup, ryżu lub innych potraw podczas gotowania dla aromatu i smaku. Świeże liście pandanu, a także pastę z tych liści można kupić w sklepach z orientalną żywnością.
Natomiast pasty z liści pandanu używa się do uzyskania zielonego koloru deserów i napojów.