Ośmiorniczki baby: jak przyrządzać? Porady i przepisy na dania z ośmiorniczkami
Ośmiorniczki baby to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione wyrazistymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch albo lekką kolację, podawaną z kieliszkiem białego wytrawnego wina. Sprawdź, jak przyrządzać ośmiorniczki baby. Podajemy też 2 przepisy na dania z ośmiorniczkami.
Spis treści
- Jak oczyścić i przygotować ośmiorniczki?
- Jak przyrządzać ośmiorniczki? Kilka sprawdzonych rad
- Ośmiorniczki czosnkowe w białym winie: przepis
- Ośmiorniczki baby w pomidorach: przepis
Mrożone ośmiorniczki zwykle są już oczyszczone, lecz jeśli kupimy świeże, trzeba je odpowiednio przygotować i oczyścić.
Jak oczyścić i przygotować ośmiorniczki?
Najpierw ostrym nożem lub nożycami kuchennymi odcinamy głowę (worek) od tułowia z ramionami, następnie odcinamy od tułowia znajdujący się między głową a tułowiem aparat gębowy, w którym znajduje się niejadalny ząb.
Głowę ośmiorniczki trzeba oczyścić – w tym celu nacinamy ją z boku, wywracamy na lewą stronę i dokładnie wybieramy wnętrzności i błony. Tak oczyszczone ośmiorniczki wkładamy do miski i dokładnie płuczemy – co najmniej dwukrotnie – w zimnej wodzie, następnie wrzucamy na sito i jeszcze raz przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Opłukane ośmiorniczki dokładnie osączamy z wody.
Mrożone ośmiorniczki wystarczy rozmrozić, przepłukać i odcedzić.
Jak przyrządzać ośmiorniczki? Kilka sprawdzonych rad
Świeże ośmiorniczki trzeba zwykle gotować lub dusić nieco dłużej niż mrożone.
Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem, który jest idealną przyprawą do ośmiorniczek, ponieważ dodaje im wyrazistości. Dobrze robią ośmiorniczkom zioła o mocnym, wyrazistym aromacie (rozmaryn, tymianek).Podczas obróbki cieplnej ośmiorniczki wydzielają sporo płynu i tracą na objętości. To oznacza, że planując posiłek, warto zawsze kupić nieco więcej produktu niż np. w przypadku ryby czy mięsa. 1 kg wystarcza na 2-3 porcje.
Można wrzucać na patelnię surowe ośmiorniczki – wówczas, wydzielając płyn, będą się dusiły w sosie własnym. Można też przed dalszą obróbką zahartować je, czyli obgotować we wrzątku bez przypraw lub usmażyć w gorącym oleju (ok. 10 minut). Tak przygotowane ośmiorniczki baby odcedzamy i dalej postępujemy według przepisu.
Ośmiorniczki czosnkowe w białym winie: przepis
1 kg ośmiorniczek baby
4 ząbki ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
szklanka (ok. 200 ml) białego wina
kilka gałązek świeżego lub ½ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Czosnek obieramy, ząbki kroimy na pół. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy czosnek; gdy zacznie wydzielać aromat, czosnek wyjmujemy, aby się nie przypalił. Na oliwę wkładamy ośmiorniczki, smażymy chwilę, wlewamy połowę wina. Smażymy, aż wino odparuje, dodajemy zioła i pozostałe wino, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut (jeśli płyn wyparuje, dodajemy jeszcze trochę wina).
Ośmiorniczki baby w pomidorach: przepis
800 g ośmiorniczek baby
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
puszka krojonych pomidorów bez skóry
liść laurowy
½ szklanki wywaru rybnego (może być z gotowania ośmiorniczek)
sól, pieprz
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy krótką chwilę, po czym wkładamy ośmiorniczki i obsmażamy, mieszając. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, liść laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40-50 minut), w razie potrzeby uzupełniając płyn wywarem rybnym.
Ośmiorniczki podajemy z grzankami i białym winem.