Ośmiornica – jak przyrządzić? [SPRAWDZONE RADY]
Owoce morza są bardzo zdrowe i warto je regularnie spożywać, zamiast ryb. Sprawdź, jak przygotować ośmiornicę, aby była smaczna i nie straciła swoich właściwości zdrowotnych.
Spis treści
Ośmiornice są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin – A, E, B1, B2, B6, B12 – oraz jod, selen i wapń. Oprócz tego posiadają dobrze przyswajalne białko, są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz nie zawierają cholesterolu.
Zanim jednak zrobisz danie z ośmiornicy, to musisz wiedzieć, jak ją odpowiednio przyrządzić!
Przygotowanie ośmiornicy
Jeśli kupisz świeżą ośmiornicę, to przed spożyciem musisz ją dokładnie oczyścić. Ośmiornica składa się z ramion, części środkowej oraz głowy. Część środkowa jest niejadalna i trzeba ją usunąć. Następnie należy oczyścić głowę – usunąć worek, odbyt, otwór gębowy i wnętrzności. Oprócz tego trzeba usunąć ssawki i końce ramion.
Przyrządzenie ośmiornicy
Po oczyszczeniu ośmiornicy pamiętaj, żeby ją dobrze otłuc tłuczkiem. Po co? Ośmiornica zawiera dużo włókien kolagenowych, które sprawiają, że mięso jest twarde i gumowe. Otłuczenie sprawia, że włókna rozwiązują się i mięso jest miękkie, a tym samym nadaje się do jedzenia.
Gotowanie ośmiornicy
Zazwyczaj do wielu potraw dodaje się już przyrządzoną ośmiornicę. Należy gotować ją ponad 40 minut, chyba że mamy do czynienia z ośmiorniczkami baby, którym wystarczy 5-10 minut. Do gotującej się ośmiornicy można dodać różne składniki, np. sok z cytryny czy wino!