Orzeźwiające napoje dla dzieci - kilka pomysłów na napoje z naturalnych składników

2021-05-28 13:50 Anna Szubińska
Orzeźwiające napoje dla dzieci
Autor: Shutterstock Orzeźwiające napoje dla dzieci najlepiej przygotowywać samodzielnie.

Najlepszym napojem dla dzieci podczas upałów jest oczywiście woda. Jednak nie wszystkie pociechy ją lubią. Z kolei większość dostępnych na rynku gotowych napojów, nawet tych przeznaczonych dla dzieci, jest nafaszerowana niepotrzebnymi polepszaczami i masa cukru, więc nie jest to dobry wybór. Co zatem podawać dzieciom do picia podczas ciepłych dni? Najlepiej przygotować samemu orzeźwiający napój dla dzieci na bazie naturalnych składników.

Napoje dla dzieci

Woda to najlepszy napój dla każdego. Gasi pragnienie, nawadnia, dostarcza cennych minerałów. Jednak nie każdy lubi jej smak, choć jest tak neutralny. A może właśnie dlatego. Najtrudniej do picia czystej wody przekonać dzieci, które wcześniej zdążyły się przyzwyczaić do słodkich, kolorowych napojów ze sklepu. Przymuszanie dziecka i nagłe przestawianie go z kolorowych, landrynkowych napojów na "nijaką" wodę raczej nie zda tu egzaminu. Raczej wywoła odwrotny skutek od zamierzonego i sprawi, ze dziecko nie będzie chciało pić jej w ogóle. Lepiej to zrobić małymi kroczkami. Świetnym etapem pośrednim są napoje przygotowane w domu, o słodkim smaku, ale przygotowane bez chemii. Można je słodzić cukrem jeśli dziecko jest do niego przyzwyczajone, a potem stopniowo zastępować cukier zdrowszym jego zamiennikiem. Kolejnym etapem może być stopniowe zmniejszanie ilości substancji słodzącej do napoju dziecka. Wymaga to sporo cierpliwości, ale w tak istotnej kwestii warto poświęcić czas, aby zapoznać dziecko z nowymi, mniej słodkimi smakami, a z czasem wypracować z nim nowe nawyki.

Co podawać dzieciom do picia?

Jeśli nie woda to domowe napoje. Najprostszy to oczywiście woda z cytryną i miodem. Z biegiem czasu możemy zmniejszać ilość miodu, na rzecz innych dodatków dorzuconych do dzbanka z napojem - sezonowych owoców, gałązek mięty, czy plasterków świeżego ogórka. Taki napój wygląda kolorowo i atrakcyjnie i z pewnością wzbudzi zainteresowanie dziecka. Warto serwować też domowe kompoty i owocowe lemoniady. Jeśli robimy je samodzielnie, dokładnie wiemy co w nich jest, możemy modyfikować skład i podsuwać dzieciom nowe smaki. Oto moje sprawdzone przepisy na napoje dla dzieci.

Imbirowy kompot z jabłek

Składniki:

  • 4 jabłka
  • kilka suszonych moreli i fig,
  • kawałeczek świeżego imbiru, cynamon, goździki
  • litr wody

Przygotowanie:

Suszone owoce sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Imbir pokroić w małe plasterki. Wszystkie składniki gotować w garnku na małym ogniu ok. 30 min. Przecedzić i schłodzić. Jeśli jest taka potrzeba można dosłodzić miodem.

Kompot wieloowocowy

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 garście truskawek
  • 2 jabłka
  • 2 garście wiśni
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • 2 l wody
  • 5 łyżek cukru (lub dosłodzić miodem po ugotowaniu i ostudzeniu)

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić wszystkie owoce. Rabarbar i jabłka obrać i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zagotować i na małym ogniu gotować ok. 30 min. Przecedzić i schłodzić.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Lemoniada cytrynowa bez goryczki

Składniki:

  • 1,5 l wody (około 6 szklanek)
  • 200 g cukru (około 1 szklanka)
  • szczypta soli (ok. 1/8 łyżeczki)
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z cukrem oraz solą, gotować 2 minuty i schłodzić. Do schłodzonej wody dodać sok z cytryny, wymieszać i podawać.

W galerii znajdziesz kilka pomysłów na pyszne lemoniady dla dorosłych i dla dzieci!

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

  • ok. 1 kg arbuza pokrojonego w kostkę, bez pestek!
  • 2 garście truskawek przekrojonych na pół, bez szypułek,
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ok. 1 szklanki cukru (opcjonalnie ok. 40 ml syrop z agawy)
  • 2 szklanki wody niegazowanej

Przygotowanie:

Arbuza i truskawki zmiksować w blenderze z sokiem cytrynowym i cukrem (lub syropem z agawy). Dopełnić wodą i schłodzić.

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Napój jabłkowo-miętowy

Składniki:

  • 2 torebki mięty lub1 wielka garść liści świeżej mięty
  • ½ l dobrej jakości soku jabłkowego
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka wody
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Miętę zaparzyć w szklance wody. Odcedzić, ostudzić i dodać sok jabłkowy, sok z cytryny oraz miód.

Orzeźwiająca herbatka owocowo-miętowa

Składniki:

  • 10 dag malin lub innych sezonowych owoców, np. jagód, porzeczek
  • kilka listków mięty
  • miód lub cukier (do smaku)
  • litr wody
  • goździk

Przygotowanie:

Zagotować wodę z listkami mięty oraz goździkiem, przecedzić. Umyte owoce wrzucić do gorącego naparu i gotować około 3 min. Po ostudzeniu dosłodzić miodem.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE