Orzeźwiające napoje dla dzieci - kilka pomysłów na napoje z naturalnych składników
Najlepszym napojem dla dzieci podczas upałów jest oczywiście woda. Jednak nie wszystkie pociechy ją lubią. Z kolei większość dostępnych na rynku gotowych napojów, nawet tych przeznaczonych dla dzieci, jest nafaszerowana niepotrzebnymi polepszaczami i masa cukru, więc nie jest to dobry wybór. Co zatem podawać dzieciom do picia podczas ciepłych dni? Najlepiej przygotować samemu orzeźwiający napój dla dzieci na bazie naturalnych składników.
Spis treści
- Napoje dla dzieci
- Co podawać dzieciom do picia?
- Imbirowy kompot z jabłek
- Kompot wieloowocowy
- Lemoniada cytrynowa bez goryczki
- W galerii znajdziesz kilka pomysłów na pyszne lemoniady dla dorosłych i dla dzieci!
- Lemoniada arbuzowa
- Napój jabłkowo-miętowy
- Orzeźwiająca herbatka owocowo-miętowa
Napoje dla dzieci
Woda to najlepszy napój dla każdego. Gasi pragnienie, nawadnia, dostarcza cennych minerałów. Jednak nie każdy lubi jej smak, choć jest tak neutralny. A może właśnie dlatego. Najtrudniej do picia czystej wody przekonać dzieci, które wcześniej zdążyły się przyzwyczaić do słodkich, kolorowych napojów ze sklepu. Przymuszanie dziecka i nagłe przestawianie go z kolorowych, landrynkowych napojów na "nijaką" wodę raczej nie zda tu egzaminu. Raczej wywoła odwrotny skutek od zamierzonego i sprawi, ze dziecko nie będzie chciało pić jej w ogóle. Lepiej to zrobić małymi kroczkami. Świetnym etapem pośrednim są napoje przygotowane w domu, o słodkim smaku, ale przygotowane bez chemii. Można je słodzić cukrem jeśli dziecko jest do niego przyzwyczajone, a potem stopniowo zastępować cukier zdrowszym jego zamiennikiem. Kolejnym etapem może być stopniowe zmniejszanie ilości substancji słodzącej do napoju dziecka. Wymaga to sporo cierpliwości, ale w tak istotnej kwestii warto poświęcić czas, aby zapoznać dziecko z nowymi, mniej słodkimi smakami, a z czasem wypracować z nim nowe nawyki.
Co podawać dzieciom do picia?
Jeśli nie woda to domowe napoje. Najprostszy to oczywiście woda z cytryną i miodem. Z biegiem czasu możemy zmniejszać ilość miodu, na rzecz innych dodatków dorzuconych do dzbanka z napojem - sezonowych owoców, gałązek mięty, czy plasterków świeżego ogórka. Taki napój wygląda kolorowo i atrakcyjnie i z pewnością wzbudzi zainteresowanie dziecka. Warto serwować też domowe kompoty i owocowe lemoniady. Jeśli robimy je samodzielnie, dokładnie wiemy co w nich jest, możemy modyfikować skład i podsuwać dzieciom nowe smaki. Oto moje sprawdzone przepisy na napoje dla dzieci.
Imbirowy kompot z jabłek
Składniki:
- 4 jabłka
- kilka suszonych moreli i fig,
- kawałeczek świeżego imbiru, cynamon, goździki
- litr wody
Przygotowanie:
Suszone owoce sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Imbir pokroić w małe plasterki. Wszystkie składniki gotować w garnku na małym ogniu ok. 30 min. Przecedzić i schłodzić. Jeśli jest taka potrzeba można dosłodzić miodem.
Kompot wieloowocowy
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 garście truskawek
- 2 jabłka
- 2 garście wiśni
- 4 goździki
- laska cynamonu
- 2 l wody
- 5 łyżek cukru (lub dosłodzić miodem po ugotowaniu i ostudzeniu)
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić wszystkie owoce. Rabarbar i jabłka obrać i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zagotować i na małym ogniu gotować ok. 30 min. Przecedzić i schłodzić.
Lemoniada cytrynowa bez goryczki
Składniki:
- 1,5 l wody (około 6 szklanek)
- 200 g cukru (około 1 szklanka)
- szczypta soli (ok. 1/8 łyżeczki)
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z cukrem oraz solą, gotować 2 minuty i schłodzić. Do schłodzonej wody dodać sok z cytryny, wymieszać i podawać.
W galerii znajdziesz kilka pomysłów na pyszne lemoniady dla dorosłych i dla dzieci!
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
- ok. 1 kg arbuza pokrojonego w kostkę, bez pestek!
- 2 garście truskawek przekrojonych na pół, bez szypułek,
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ok. 1 szklanki cukru (opcjonalnie ok. 40 ml syrop z agawy)
- 2 szklanki wody niegazowanej
Przygotowanie:
Arbuza i truskawki zmiksować w blenderze z sokiem cytrynowym i cukrem (lub syropem z agawy). Dopełnić wodą i schłodzić.
Napój jabłkowo-miętowy
Składniki:
- 2 torebki mięty lub1 wielka garść liści świeżej mięty
- ½ l dobrej jakości soku jabłkowego
- 1 cytryna,
- 1 szklanka wody
- miód do smaku
Przygotowanie:
Miętę zaparzyć w szklance wody. Odcedzić, ostudzić i dodać sok jabłkowy, sok z cytryny oraz miód.
Orzeźwiająca herbatka owocowo-miętowa
Składniki:
- 10 dag malin lub innych sezonowych owoców, np. jagód, porzeczek
- kilka listków mięty
- miód lub cukier (do smaku)
- litr wody
- goździk
Przygotowanie:
Zagotować wodę z listkami mięty oraz goździkiem, przecedzić. Umyte owoce wrzucić do gorącego naparu i gotować około 3 min. Po ostudzeniu dosłodzić miodem.