Nietypowe dania z fasolką szparagową - polecane przepisy

2015-07-10 14:51 Marta Balko
nietypowe-dania-z-fasolka-szparagowa-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Co zrobić z fasolki szparagowej?

Najczęściej fasolkę szparagowa jemy na ciepło z masłem i bułka tartą, jako dodatek do drugiego dania. Dla urozmaicenia jadłospisu proponujemy fasolkę w cieście i fasolkę z pomidorami.

Fasolka w cieście

Składniki:

1/2 kg fasolki szparagowej

szklanka mąki

szklanka zimnej wody

jajko

olej do smażenia

sól

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i gotować we wrzącej wodzie ok. 10 minut.

Odcedzić i odsączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować ciasto: zmiksować mąkę, wodę i jajko z dodatkiem soli.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim namoczone w cieście fasolki na złoty kolor.

Fasolka z pomidorami

1 kg fasolki szparagowej

2 cebule

1 czerwona papryka

6 pomidorów

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebulę drobno posiekać.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę.

Do garnka wlać oliwę, wrzucić cebule i fasolkę, podgrzać, mieszając.

Dodać pomidory, paprykę i dusić ok. 30 minut.

Doprawić solą i pieprzem.

Fasolka szparagowa po grecku

Leczo z fasolką szparagową

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE