Najlepszy schab w sosie własnym - rady Agaty Wojdy
Agata Wojda, szefowa kuchni w hotelu Bellotto oraz gwiazda programu kulinarnego Smaki Agaty radzi, jak przygotować schab w sosie własnym, by podbił podniebienia gości i domowników podczas rodzinnych obiadów!
Zachęcam, aby podczas marynowania mięsa wygnieść je lekko ręką.
Do przygotowania marynaty możemy wykorzystać dowolne przyprawy. Do schabu pasuje jałowiec, suszona kolendra, ziarna gorczycy, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa.
Pokrojoną włoszczyznę z przepisu można dodać na noc do marynaty, a przed duszeniem dodatkowo lekko podsmażyć na patelni.
Schab ułożony w garnku proponuję zalać delikatnym bulionem grzybowym i wrzucić kilka ususzonych kapeluszy.
Gotowe mięso wykańczam kulką zimnego masła zanurzoną w mące lub 2-3 łyżkami zrumienionego na patelni karmelu z odrobiną sosu sojowego.
Lubię dorzucić do duszenia kilka wędzonych śliwek w całości i grubo pokrojonych liści czerwonej kapusty.
Mniej uwagi wymaga od nas wykorzystanie piekarnika do przygotowania tego dania. Zatem zapakujmy podsmażone kotlety z dodatkami do worka do pieczenia, podlejmy bulionem i wstawmy na 160ºC do piekarnika.
Do ubitych ziemniaków koniecznie dodajcie 1 łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy lub chrzanu, sporo masła i śmietanę. Dopełnią smak schabu.