Zachęcam, aby podczas marynowania mięsa wygnieść je lekko ręką.
Do przygotowania marynaty możemy wykorzystać dowolne przyprawy. Do schabu pasuje jałowiec, suszona kolendra, ziarna gorczycy, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa.
Pokrojoną włoszczyznę z przepisu można dodać na noc do marynaty, a przed duszeniem dodatkowo lekko podsmażyć na patelni.
Schab ułożony w garnku proponuję zalać delikatnym bulionem grzybowym i wrzucić kilka ususzonych kapeluszy.
Gotowe mięso wykańczam kulką zimnego masła zanurzoną w mące lub 2-3 łyżkami zrumienionego na patelni karmelu z odrobiną sosu sojowego.
Lubię dorzucić do duszenia kilka wędzonych śliwek w całości i grubo pokrojonych liści czerwonej kapusty.
Mniej uwagi wymaga od nas wykorzystanie piekarnika do przygotowania tego dania. Zatem zapakujmy podsmażone kotlety z dodatkami do worka do pieczenia, podlejmy bulionem i wstawmy na 160ºC do piekarnika.
Do ubitych ziemniaków koniecznie dodajcie 1 łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy lub chrzanu, sporo masła i śmietanę. Dopełnią smak schabu.