Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Pyszna i prosta alternatywa dla lazanii

2024-10-11 10:36

Muszle makaronowe, które kryją w sobie pyszny i aromatyczny farsz z mięsa mielonego, podbiją niejedno podniebienie. Zauroczą już samym wyglądem, a po chwili zachwycą obłędnym smakiem. Danie nie jest trudne do zrobienia, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym.

muszle makaronowe z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zachwycą wyglądem, aromatem i smakiem.

Czy muszle makaronowe trzeba gotować?

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu muszle makaronowe należy wcześniej ugotować. Na opakowaniu znajduje się instrukcja, jak zrobić to prawidłowo, aby makaron się nie rozgotował i pozostał al dente. Zwykle gotowanie makaronu trwa około 10 minut. Po odcedzeniu muszle warto rozdzielić i ułożyć je na desce. Ten prosty zabieg sprawi, że makaron w kształcie muszli nie poskleja się.

Jak zrobić farsz do muszli makaronowych?

Przepis na farsz do muszli makaronowych jest prosty i nie zajmuje wiele godzin w kuchni. Pyszne i aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do makaronu w tym oryginalnym kształcie i wyśmienitego sosu pomidorowego.

Jak więc przygotować obłędny i treściwy farsz do muszli makaronowych? Wystarczy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać mięso mielone. Kiedy zacznie się rumienić, należy je doprawić. Po ostygnięciu do farszu dodaje się pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i miesza. Tak przyrządzonym farszem nadziewa się muszle makaronowe.

Jak zrobić muszle makaronowe z mięsem mielonym?

Przyrządzenie dania rozpoczyna się od ugotowania muszli makaronowych. Następnie na patelni smaży się mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Kiedy ostygnie, dodaje się mozzarellę i miesza. Kolejnym krokiem jest ugotowanie domowego sosu pomidorowego, który wlewa się do formy. W sosie układa się faszerowane muszle makaronowe i wstawia do piekarnika. Piecze się je 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Obłędny obiad jest gotowy.

Przepis na muszle makaronowe z mięsem mielonym

  • Mimo że danie wygląda na trudne, nie jest tak skomplikowane. Muszle makaronowe w sosie pomidorowym robi się łatwo i przyjemnie.
  • Przyrządzenie pysznych i efektownych muszli makaronowych nie zajmuje wiele czasu. W godzinę można uwinąć się z całą pracą.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Farsz przyrządza się z mielonego mięsa indyka. Danie będzie równie dobre z mieloną wieprzowiną lub wołowiną.
  • Zamiast mozzarelli sprawdzi się inny ser. Może to być holenderska gouda, angielski cheddar lub ser pleśniowy, który doda ciekawego smaku i aromatu.
  • Sos pomidorowy zaostrzy dodatek mielonego chili. Można go też wzbogacić, dodają posiekane oliwki lub kapary.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Składniki

  • 20 muszli makaronowych

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Muszle makaronowe ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na deskę, układając je obok siebie.

2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, mielonymi suszonymi pomidorami, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Patelnię zestawić z ognia do ostygnięcia. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wymieszać.

3. Do rondelka przełożyć krojone pomidory. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz cukrem. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przelać do formy do zapiekania.

4. Muszle makaronowe nadziewać farszem i układać w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.

5. Podawać na gorąco z chrupiącą surówką lub kolorową sałatką.

Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na zapiekanki makaronowe. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o makaronie.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Quiz. Poznaj makaron po kształcie! Ucieszy cię każdy punkt!
Pytanie 1 z 10
Conchiglione to makaron w kształcie: