Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Pyszna i prosta alternatywa dla lazanii

2023-04-17 14:30

Muszle makaronowe, które kryją w sobie pyszny i aromatyczny farsz z mięsa mielonego, podbiją niejedno podniebienie. Zauroczą już samym wyglądem, a po chwili zachwycą obłędnym smakiem. Danie nie jest trudne do zrobienia, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym.

muszle makaronowe z mięsem
Autor: Shutterstock Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zachwycą wyglądem, aromatem i smakiem.

Spis treści

  1. Jak zrobić muszle makaronowe z mięsem mielonym?
  2. Przepis na muszle makaronowe z mięsem mielonym
  3. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Jak zrobić muszle makaronowe z mięsem mielonym?

Przyrządzenie dania rozpoczyna się od ugotowania muszli makaronowych. Następnie na patelni smaży się mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Kiedy ostygnie, dodaje się mozzarellę i miesza. Kolejnym krokiem jest ugotowanie domowego sosu pomidorowego, który wlewa się do formy. W sosie układa się faszerowane muszle makaronowe i wstawia do piekarnika. Piecze się je 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Obłędny obiad jest gotowy.

Przepis na muszle makaronowe z mięsem mielonym

  • Mimo że danie wygląda na trudne, nie jest tak skomplikowane. Muszle makaronowe w sosie pomidorowym robi się łatwo i przyjemnie.
  • Przyrządzenie pysznych i efektownych muszli makaronowych nie zajmuje wiele czasu. W godzinę można uwinąć się z całą pracą.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Farsz przyrządza się z mielonego mięsa indyka. Danie będzie równie dobre z mieloną wieprzowiną lub wołowiną.
  • Zamiast mozzarelli sprawdzi się inny ser. Może to być holenderska gouda, angielski cheddar lub ser pleśniowy, który doda ciekawego smaku i aromatu.
  • Sos pomidorowy zaostrzy dodatek mielonego chili. Można go też wzbogacić, dodają posiekane oliwki lub kapary.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Składniki

  • 20 muszli makaronowych

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Muszle makaronowe ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na deskę, układając je obok siebie.

2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, mielonymi suszonymi pomidorami, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Patelnię zestawić z ognia do ostygnięcia. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wymieszać.

3. Do rondelka przełożyć krojone pomidory. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz cukrem. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przelać do formy do zapiekania.

4. Muszle makaronowe nadziewać farszem i układać w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.

5. Podawać na gorąco z chrupiącą surówką lub kolorową sałatką.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?