Modne, stylowe i pyszne - te desery najlepiej podawać w słoiczkach
Niemal każdy deser można przygotować w formie, którą zmieścimy w słoiczku. Kremy, musy i lody podane w szklanym, niewielkim słoiku, przez którego ścianki widać wszystkie warstwy smakołyku, zawsze robią wrażenie. Przygotowanie tego typu deserków nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy nie czują się w kuchni jak ryby w wodzie.
Spis treści
Letnie desery powinny być lekkie i orzeźwiające. W cieple dni zamiast ciężkich kremów maślanych i piętrowych wypieków znacznie lepiej smakują lekkie kremy z bitej śmietany czy serka mascarpone, owocowe musy, lody wodne. Można je podać standardowo w miseczce czy pucharku, ale można je także zapakować w słoiczek. W tej formie podania sprawdzają się zwłaszcza desery złożone z różnorodnych warstw, bo przez ścianki słoiczka pięknie je widać. Co może stanowić taką warstwę? Możliwości jest bez liku: sezonowe owoce w całości lub pokrojone w kosteczkę, orzechy, wiórki kokosowe, chipsy czekoladowe, granola, pokruszone herbatniki, nasiona chia, sezam, pestki dyni. To pyszne i zazwyczaj zdrowe surowce, które warto przełożyć aksamitnym kremem, puszystym musem lub masą serową. W galerii znajdziecie 10 pomysłów na deserki podawane w słoikach.
A jeśli jesteście tradycjonalistami i na niedziele wolicie przygotować ciasto mamy najlepsze przepisy zebraliśmy w tekście: Ciasto na niedzielę - 18 ulubionych przepisów na niedzielne słodkości
A jeśli najbardziej na świecie lubicie ciasta ale piekarnik w te upały straszy zajrzyjcie tu: Ciasto bez pieczenia - 13 super propozycji na desery na herbatnikach
Słoiczki do podania deserów
Do podawania deserów najlepsze są niewielkie objętościowo słoiki (100-150 ml), najwygodniejsze są te niskie, a szerokie. Najważniejsze jednak, żeby nie zwężały się zanadto w górnej części, bo wtedy większość smakołyku zostaje na ściankach naczynia. Ja zazwyczaj zostawiam sobie do tego celu ładne słoiczki po konfiturach, słoiczki po dipach do chipsów (one są zazwyczaj szerokie i niskie, aby wygodnie było sobie w nich maczać przekąskę). Swego czasu w popularnej sieci dyskontów były dostępne jogurty w bardzo fajnych baryłkowatych słoiczkach - idealnych do tego celu. Koło mnie w sklepie nie miały popytu, więc zostały wycofane, ale może większych ośrodkach nadal są. Warto się rozejrzeć.