Miód z nawłoci - zalety miodu nawłociowego
Miód z nawłoci jest nazywany nektarem życia. Jego kwiatowy zapach jest niezwykle przyjemny. Do tego jest bardzo smaczny, słodki z lekko wyczuwalną charakterystyczną kwaśno-gorzką nutą. Ceniony przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze. Początkowo w stanie płynnym ma barwę jasnożółtą (słomkową). Dość szybko się krystalizuje, ale jego konsystencja pozostaje kremowa. Zmienia jedynie kolor na jaśniejszy.

Rzadki rarytas
Miód nawłociowy to nowa, rzadka odmiana miodu. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej – rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Ta cenna, miododajna roślina kwitnie na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni (czasem nawet do pierwszych przymrozków), dzięki czemu pszczoły mogą przetrwać zimę.
Nawłoć pospolita jest dobrze znana medycynie ze swoich właściwości antyseptycznych. Ziele nawłoci dzięki dużej zawartości flawonoidów - rutyny i kwercetyny - jest szczególnie pomocne w zwalczaniu zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego, a także w leczeniu ran i owrzodzeń. Stosuje się ją również jako składnik ziołowych herbatek. Podobne właściwości ma również miód pozyskiwany z jej nektaru.
Właściwości lecznicze
W składzie miodu z nawłoci obecna jest rutyna i kwertecyna. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, ma właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych. Stąd miód z nawłoci poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych. Natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Również obniżające ciśnienie tętnicze.
Miód z nektaru kwiatów nawłoci zawiera także saponiny, które działają przeciwbakteryjnie. Stąd działanie lecznicze miodu w przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Miód nawłociowy ma zastosowanie w leczeniu chorób układu krwionośnego, miażdżycy, żylakach kończyn dolnych. Zalecany jest w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi także objawy kamicy nerkowej. Miód z tej rośliny wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swój smak i zapach miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw.
Wybornie smakuje we wszelkich napojach. Miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.
Miód z nawłoci ma dużą aktywność biologiczną. Dlatego należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów, najlepiej w drzwiach lodówki. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.