Minuta, szklanka i wrzątek. Z tym trikiem zrobisz doskonale jajka na śniadanie
Na twardo lub na miękko czy jajecznica to tylko niektóre pomysł na jajka na śniadanie. W każdej wersji smakują pysznie, dodają energii i dostarczają wielu składników odżywczych. Warto jednak sprawdzić prosty patent na jajka, który właśnie podbija kulinarny świat. W tej odsłonie jajka są nie tylko smaczne, ale i stanową ciekawą odmianę w codziennej diecie.
Spis treści
Właściwości jajek
Jajka to pyszny i zdrowy składnik nie tylko śniadań. Wykorzystuje się je w wielu przepisach kulinarnych. Są składnikiem omletów, placków, kanapek, domowych makaronów czy past do chleba. Świetnie smakują w sałatkach. Panieruje się w nich mięso i dodaje do słodkich wypieków.
Jajka są źródłem beta-karotenu i dobrze przyswajalnego pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy. Znajdują się w nich tłuszcze, które pozytywnie działają na wzrok i wzmacniają pamięć. Jajka są również skarbnicą witamin z grupy B, A, E, D i K oraz takich składników mineralnych jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Jajka pozytywnie wpływają na metabolizm. Przyspieszają przemianę materii i pomagają usunąć toksyny z organizmu.
Jajka na śniadanie
Jajka to dobry pomysł na śniadanie. Świetnie smakują smażone w formie jajecznicy lub jajka sadzonego. Można podać je gotowane na miękko lub twardo. Jeżeli lubicie jajka na śniadanie, poznajcie prosty trik, który pozwoli zrobić śniadanie z jajkami w roli głównej w nowej zaskakującej odsłonie.
Prosty trik na jajka na śniadanie
Ten łatwy patent na jajka na śniadanie nie wymaga skomplikowanych czynności i długich godzin w kuchni. Aby przygotować pyszne jajka, wystarczy tylko jajko i jedna minuta wolnego czasu. Należy przygotować także wrzątek, szklankę i spodeczek. Z tych kilku prostych elementów zrobicie pyszne śniadanie z jajkami.
Jak więc zrobić obłędne jajka na śniadanie w pysznej odsłonie? Pierwszym krokiem jest wlanie wrzątku do szklanki, którego poziom powinien sięgać około 1/3 jej wysokości. Następnie należy wbić jajko i przykryć szklankę spodeczkiem. Sprawdzi się też mały talerzyk. Po minucie powstanie przepyszne jajko w koszulce, które po przekrojeniu będzie w sam raz płynne, a białko idealnie ścięte.
Ten prosty patent sprawia, że każdy może zrobić pyszne jajko w koszulce, które będzie rewelacyjnie smakować na śniadanie. Dzięki niemu nie trzeba gotować dużej ilości wody w garnku i czekać, aż się zagotuje. Tradycyjne przyrządzenie jajka poszetowego niestety niesie ze sobą wiele niepewności. Nie zawsze żółtko jest płynne, a białko nie do końca jest odpowiednio ścięte. Ten prosty i szybki trik pozwala na zrobienie perfekcyjnego jajka w koszulce za każdym razem. Postępując według tej nieskomplikowanej instrukcji, uda się zawsze.
Zobacz galerię i poznaj nasze sprawdzone przepisy na pyszne jajka na śniadanie. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o jajkach.