Miechunka jadalna: właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie miechunki jadalnej

2018-10-16 13:41

Miechunka jadalna, właściwie miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.) to bylina z rodziny psiankowatych, czyli bliska kuzynka pomidora i ziemniaka. Występuje pod wieloma nazwami: rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, wiśnia peruwiańska, złota jagoda.   

Miechunka jadalna: właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie miechunki jadalnej
Autor: Shutterstock Miechunka ma pyszne słodko-kwaśne owoce

Spis treści

  1. Pochodzenie miechunki jadalnej
  2. Wartość odżywcza miechunki peruwiańskiej
  3. Właściwości miechunki 
  4. Zastosowanie kulinarne miechunki

Pochodzenie miechunki jadalnej

Nazwa miechunki peruwiańskiej wskazuje na jej pochodzenie. Bylina rodzące złote jagody pochodzi z Ameryki Południowej z regionu wyznaczonego granicami państw: Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador. Rozprzestrzeniła się na cały świat i jest uprawiana w: Australia i Nowa Zelandia, Wyspy Brytyjskie, Hawaje, Karaiby, Wyspy Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji, a także w Polsce.

Wartość odżywcza miechunki peruwiańskiej

Porcja 100 g świeżych owoców miechunki jadalnej dostarcza około 70 kcal. Miechunka peruwiańska to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnych cukrów - glukozy - a także witamin. Z owocami miechunki spożywamy sporo witaminy C (około 11 mg w 100 g owoców).  Ponadto miechunka jest dobrym źródłem witaminy oraz witamin z grupy B. 

Właściwości miechunki 

Zawarta w miechunce witamina C (kwas askorbinowy) to silny przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki i zapobiegający starzeniu się naszego organizmu.  Kwas askorbinowy wspomaga układ krwionośny oraz wzmacnia stawy i kości. Może także wspierać nasz organizm w walce z przeziębianiami i infekcjami.

Również zawarta w miechunce witamina A wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.

Owoce miechunki peruwiańskiej są także źródłem witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.

Zastosowanie kulinarne miechunki

Charakterystyczny rozdęty kielich kwiatu, niczym papierowy lampion, skrywa okrągłą i pachnącą jagodę koloru żółtego. Jadalny owoc ma słodko-kwaśny smak, przypominający skrzyżowanie pomidora z ananasem - świeży i przyjemny. Doskonale komponują się z gorzką czekoladą. 

Owoce miechunki peruwiańskiej, bez niejadalnej osłonki przekwitłego kwiatu, je się na surowo, suszy lub przerabia na dżemy i nalewki.

Świeże owoce są pysznym dodatkiem do porannej owsianki, budyniu na podwieczorek, czy deseru. Cukiernicy często używają świeżych owoców miechunki do dekoracji tortów. Istotnie wygląda efektownie. 

Dojrzałe, pomarańczowe owoce są także interesującym dodatkiem do sałatek. 

Suszone owoce miechunki można wykorzystywać, jak rodzynki, na przekąskę lub dodatek do pieczonych ciast. 

Polecamy przepis na: Ciasto bananowe z miechunką peruwiańską - bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe