Makaron orzo z pieczarkami i porem. Tak pyszny, że będziesz chcieć więcej

2023-02-02 17:04

Makaron orzo z pieczarkami i porem to delikatne danie, przypominające risotto, ale łatwiejsze do przygotowania. Da się je zrobić w 30 minut, może stanowić dodatek do potraw mięsnych lub samodzielne danie.

Makaron orzo z pieczarkami i porem.  Tak pyszny, że będziesz chcieć więcej
Autor: Shutterstock Makaron orzo nadaje się do przygotowania delikatnych dań podobnych do risotto

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżka dodatkowo do podania

250–300 g pieczarek pokrojonych w plastry

2 średnie pory, jasne części, pokrojone w cienkie plasterki

400 g makaronu orzo

0,75 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i pory, dopraw szczyptą soli i dużą ilością czarnego pieprzu i smaż przez 5 minut, regularnie mieszając.

Dodaj orzo i smaż jeszcze przez kilka sekund, następnie dolej bulion. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez około 12 minut, aż orzo będzie miękkie, a sos gęsty i błyszczący, podobny do risotto. Mieszaj regularnie, zwłaszcza pod koniec gotowania, ponieważ orzo może zacząć się kleić, i w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podawaj polane dodatkową oliwą z oliwek i posypane pieprzem.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z makaronu