Makaron orzo z pieczarkami i porem. Tak pyszny, że będziesz chcieć więcej
Makaron orzo z pieczarkami i porem to delikatne danie, przypominające risotto, ale łatwiejsze do przygotowania. Da się je zrobić w 30 minut, może stanowić dodatek do potraw mięsnych lub samodzielne danie.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżka dodatkowo do podania
250–300 g pieczarek pokrojonych w plastry
2 średnie pory, jasne części, pokrojone w cienkie plasterki
400 g makaronu orzo
0,75 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i pory, dopraw szczyptą soli i dużą ilością czarnego pieprzu i smaż przez 5 minut, regularnie mieszając.
Dodaj orzo i smaż jeszcze przez kilka sekund, następnie dolej bulion. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez około 12 minut, aż orzo będzie miękkie, a sos gęsty i błyszczący, podobny do risotto. Mieszaj regularnie, zwłaszcza pod koniec gotowania, ponieważ orzo może zacząć się kleić, i w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podawaj polane dodatkową oliwą z oliwek i posypane pieprzem.
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z makaronu