Mąka samorosnąca: jak przygotować self-raising flour [WIDEO]
W niektórych przepisach anglojęzycznych spotykamy się z określeniem „self-raising flour'” (lub „self-rising flour”), co w wolnym tłumaczeniu na polski oznacza: „mąka samorosnąca”. Nie jest to żadna cudowna mąka, ale fabrycznie przygotowana zwykła pszenna mąka z dodatkiem środków spulchniających. Jak przygotować? Oto przepis.
Mąka z dodatkiem środków spulchniających jest popularna w Wielkiej Brytanii. W polskich sklepach takiej mąki nie dostaniemy. Mąka „samorosnąca” to po prostu mąka (typ 450) wymieszana z proszkiem do pieczenia lub mieszaniną proszku do pieczenia i sody oraz niewielką ilością soli.
Wystarczy wymieszać zwykłą mąkę z proszkiem w proporcji: 3 łyżeczki proszku do pieczenia na pół kilograma mąki pszennej. Do ciasta należy jeszcze dodać szczyptę soli i oto własnoręcznie przygotowana „mąka samorosnącą”. Niektórzy producenci zamiast 2 łyżeczek proszku dodają 1 łyżeczką sody, oznacza to, że w takiej mące jest 1 łyżeczka sody i jedna łyżeczka proszku na pół kilo mąki.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 450
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.