Łosoś gravlax z sałatką z soczewicy, marchewki i selera naciowego: przepis Agaty Wojdy [WIDEO]
Łosoś gravlax to skandynawski sposób przygotowanie i podania świeżego, surowego łososia. Delikatna ryba wyśmienicie smakuje z orzeźwiającą sałatką z soczewicy , marchewki i selera naciowego. Tak przygotowuje i serwuje łososia Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto. Obejrzyj kolejny odcinek programu Smaki Agaty - na antenie NOWA TV i wypróbuj przepis!
Spis treści
- Gravlax, czyli marynowany świeży łosoś
- Sałatka z soczewicy, marchewki, selera i szalotki
- ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!
Gravlax, czyli marynowany świeży łosoś
Składniki
300 g świeżego filetu łososia, bez skóry
otarta skórka z 1 cytryny
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 pęczek kopru grubo posiekanego
1 łyżeczka młotkowane pieprzu
200 g cukru
200 g soli
Mieszamy cukier z solą, pieprzem i skórkami cytrusów. Nacieramy łososia z dwóch stron.
Na bawełnianej szmatce lub pielusze układamy łososia, obsypujemy koprem z dwóch stron, zawijamy, dociążamy lekko drewnianą deską i wstawiamy na co najmniej noc do lodówki. Lepiej jednak, jeśli marynujemy łososia aż 48 godzin.
Delikatnie nożem odcinamy jak najcieńsze plastry łososia. Wykładamy nimi talerz i skrapiamy sosem np. sojowym, tym samym który użyliśmy do przygotowania sałatki.
Sałatka z soczewicy, marchewki, selera i szalotki
Składniki:
ok. 200 g soczewicy du Puy lub Bieluga (czarna, drobna)
2-3 średnie marchewki obrane, pokrojone w drobniutką kostkę
2-3 gałązki obrane selera naciowego
2 szalotki
sok z 1 cytryny
sos sojowy jasny 8 łyżek
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
pęczek natki pietruszki
5 łyżek oleju słonecznikowego
płynny miód
sól, cukier
Soczewicę namaczamy w wodzie na 2 h. Dokładnie płuczemy. Gotujemy al dente w osolonej wodzie, uważając, by nie rozgotować soczewicy.
Marchewkę blanszujemy przez 3 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy.
Selera obieramy z włókien i kroimy w drobną cienką kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Łączymy ze sobą warzywa, dodajemy posiekana natkę.
W oddzielnym naczyniu mieszamy sos sojowy, olej, imbir, sok z cytryny, odrobinę miodu. Część dodajemy do sałatki, częścią skrapiamy rozłożoną rybę.