Likiery - czym różnią się od nalewek? Jak serwować likiery?
Likier jest krewnym nalewki. W odróżnieniu od niej nie powstaje w wyniku macerowania nalewu, czyli zalania składników (owoców, ziół, liści) alkoholem, ale w procesie aromatyzowania spirytusu bądź innych alkoholi. Do tego jest bardzo słodki. Czym jeszcze różni się likier od nalewki? Jak serwować likiery?

Spis treści
Czym różni się likier od nalewki?
Likier jest od nalewki gęstszy i słodszy, a zrobienie go wymaga wprawy. Później trzeba pozwolić mu leżakować dłuższy czas: kilka miesięcy, a nawet rok. Tylko wtedy będzie klarowny, o wspaniałym smaku - owocowym, korzennym albo ziołowo-korzennym. Ale jeśli nie spełnimy tego warunku, będzie miał wyczuwalny zapach i smak spirytusu.
Likier ma od 18% do 50% alkoholu (górną granicę osiągają likiery owocowe i kawowe). W domu można przygotować tylko likiery o prostszych recepturach.
Jak podawać likiery - odpowiednia temperatura
Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie.
W czym serwować likiery?
Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.
Likiery do drinków
Niektóre słynne drinki zawdzięczają swoją popularność smakowi, który nadają im likiery będące ich podstawą. Drinki na bazie likierów podaje się jako aperitif.