Spis treści
Czym różni się likier od nalewki?
Likier jest od nalewki gęstszy i słodszy, a zrobienie go wymaga wprawy. Później trzeba pozwolić mu leżakować dłuższy czas: kilka miesięcy, a nawet rok. Tylko wtedy będzie klarowny, o wspaniałym smaku - owocowym, korzennym albo ziołowo-korzennym. Ale jeśli nie spełnimy tego warunku, będzie miał wyczuwalny zapach i smak spirytusu.
Likier ma od 18% do 50% alkoholu (górną granicę osiągają likiery owocowe i kawowe). W domu można przygotować tylko likiery o prostszych recepturach.
Jak podawać likiery - odpowiednia temperatura
Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie.
W czym serwować likiery?
Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.
Likiery do drinków
Niektóre słynne drinki zawdzięczają swoją popularność smakowi, który nadają im likiery będące ich podstawą. Drinki na bazie likierów podaje się jako aperitif.