Likier z malin: przepis podlaski

2021-03-29
Likier z malin
Autor: thinkstockphotos.com Likier z malin pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
łatwy
45 min
4

Likier malinowy to idealny dodatek do mocnej czarnej kawy. Jego słodycz, aromat i piękna czerwona barwa ogrzeją nas w długie zimowe wieczory. Na Podlasiu likier przyrządza się malin zbieranych w lesie, ale śmiało można użyć malin ogrodowych, pod warunkiem, że są słodkie i soczyste.

Czy myć świeże maliny?, odpowiadamy na to odwieczne pytanie.

SKŁADNIKI

  • 1 l soku z malin (na tę ilość soku potrzeba ok. 1,5 kg malin)
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe maliny przebrać, usunąć nadpsute, opłukać, osuszyć.
  • Maliny przecisnąć przez sokowirówkę.
  • Otrzymany sok zmieszać z cukrem i gotować usuwając starannie szumowiny. Gdy przestaną powstawać szumowiny, sok zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
  • Do jeszcze ciepłego syropu wlać spirytus, zamieszać, odstawić w zamkniętym naczyniu na 1 tydzień.
  • Gotowy likier przesączyć przez filtr do kawy, rozlać do butelek, zakorkować, opatrzyć nalepką z opisem i datą butelkowania.