Lepienie pierogów to już przeszłość. Hitem jest rolowanie
Pierogi ruskie wypełnione farszem z ziemniaków i twarogu to znana i lubiana potrawa, którą przyrządza się w wielu polskich domach. Dzięki nowej metodzie, jaką jest rolowanie, robienie tego przysmaku jest zdecydowanie prostsze i szybsze. Rolowane pierogi są tak samo pyszne i wyglądają efektownie.
Spis treści
- Rolowanie pierogów
- Jak rolować pierogi?
- Jak gotować rolowane pierogi?
- Z czym podawać rolowane pierogi?
- Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku
Rolowanie pierogów
Ten nowy sposób na pierogi jest łatwy. Rolowanie sprawia, że tę tak lubianą potrawę można przygotować o wiele szybciej. Ciasto na pierogi i farsz przyrządza się z tradycyjnych składników. Cały sekret kryje się w metodzie łączenia ciasta i nadzienia. Zobaczcie, jak zrobić rolowane pierogi ruskie.
Jak rolować pierogi?
Na rozwałkowane w kształcie prostokąta ciasto równomiernie nakłada się wcześniej przygotowany farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli. Następnie ciasto zawija się w roladę, czyli roluje. Boki trzeba zawinąć pod spód. Roladę zawija się w czystą ściereczkę, a końce związuje sznurkiem lub nicią.
Jak gotować rolowane pierogi?
Gotowanie rolowanych pierogów jest nieco inne niż tych tradycyjnych. Zawinięte w ściereczkę ciasto z farszem wkłada się do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Czas gotowania wynosi niecałe pół godziny. Roladę należy ostrożnie wyjąć z wrzątku, odwinąć ze ściereczki i pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Rolowane pierogi świetnie smakują następnego dnia, kiedy odgrzeje się je na patelni.
Z czym podawać rolowane pierogi?
- z roztopionym masłem
- z podsmażoną cebulą
- ze skwarkami z boczku
- z kwaśną śmietaną
- z sosem koperkowym, grzybowym lub pomidorowym
Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
2. o miski przełożyć ostudzone i rozgniecione praską ziemniaki, pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Do przesianej mąki wlać wodę i olej. Dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
4. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, podsypując je mąką. Równomiernie wyłożyć na niego farsz, pozostawiając 2 cm marginesu od brzegów. Zwinąć w roladę, a boki pod spód. Roladę zawinąć w wilgotną ściereczkę. Brzegi związać sznurkiem lub nicią.
5. W garnku zagotować wodę z solą i włożyć do niego roladę. Gotować 25 minut. Wyjąć, odwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry o grubości około 3 cm.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.