Lepienie pierogów to już przeszłość. Hitem jest rolowanie

2023-02-22 12:33

Pierogi ruskie wypełnione farszem z ziemniaków i twarogu to znana i lubiana potrawa, którą przyrządza się w wielu polskich domach. Dzięki nowej metodzie, jaką jest rolowanie, robienie tego przysmaku jest zdecydowanie prostsze i szybsze. Rolowane pierogi są tak samo pyszne i wyglądają efektownie.

Już nie trzeba lepić pierogów. Warto wypróbować rolowanie.
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Rolowanie pierogów
  2. Jak rolować pierogi?
  3. Jak gotować rolowane pierogi?
  4. Z czym podawać rolowane pierogi?
  5. Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Rolowanie pierogów

Ten nowy sposób na pierogi jest łatwy. Rolowanie sprawia, że tę tak lubianą potrawę można przygotować o wiele szybciej. Ciasto na pierogi i farsz przyrządza się z tradycyjnych składników. Cały sekret kryje się w metodzie łączenia ciasta i nadzienia. Zobaczcie, jak zrobić rolowane pierogi ruskie.

Jak rolować pierogi?

Na rozwałkowane w kształcie prostokąta ciasto równomiernie nakłada się wcześniej przygotowany farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli. Następnie ciasto zawija się w roladę, czyli roluje. Boki trzeba zawinąć pod spód. Roladę zawija się w czystą ściereczkę, a końce związuje sznurkiem lub nicią.

Jak gotować rolowane pierogi?

Gotowanie rolowanych pierogów jest nieco inne niż tych tradycyjnych. Zawinięte w ściereczkę ciasto z farszem wkłada się do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Czas gotowania wynosi niecałe pół godziny. Roladę należy ostrożnie wyjąć z wrzątku, odwinąć ze ściereczki i pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Rolowane pierogi świetnie smakują następnego dnia, kiedy odgrzeje się je na patelni.

Z czym podawać rolowane pierogi?

  • z roztopionym masłem
  • z podsmażoną cebulą
  • ze skwarkami z boczku
  • z kwaśną śmietaną
  • z sosem koperkowym, grzybowym lub pomidorowym

Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

2. o miski przełożyć ostudzone i rozgniecione praską ziemniaki, pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

3. Do przesianej mąki wlać wodę i olej. Dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

4. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, podsypując je mąką. Równomiernie wyłożyć na niego farsz, pozostawiając 2 cm marginesu od brzegów. Zwinąć w roladę, a boki pod spód. Roladę zawinąć w wilgotną ściereczkę. Brzegi związać sznurkiem lub nicią.

5. W garnku zagotować wodę z solą i włożyć do niego roladę. Gotować 25 minut. Wyjąć, odwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry o grubości około 3 cm.

6. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE