Lepienie pierogów to już przeszłość. Hitem jest rolowanie

2023-02-22 12:33

Pierogi ruskie wypełnione farszem z ziemniaków i twarogu to znana i lubiana potrawa, którą przyrządza się w wielu polskich domach. Dzięki nowej metodzie, jaką jest rolowanie, robienie tego przysmaku jest zdecydowanie prostsze i szybsze. Rolowane pierogi są tak samo pyszne i wyglądają efektownie.

Już nie trzeba lepić pierogów. Warto wypróbować rolowanie.
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Rolowanie pierogów
  2. Jak rolować pierogi?
  3. Jak gotować rolowane pierogi?
  4. Z czym podawać rolowane pierogi?
  5. Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Rolowanie pierogów

Ten nowy sposób na pierogi jest łatwy. Rolowanie sprawia, że tę tak lubianą potrawę można przygotować o wiele szybciej. Ciasto na pierogi i farsz przyrządza się z tradycyjnych składników. Cały sekret kryje się w metodzie łączenia ciasta i nadzienia. Zobaczcie, jak zrobić rolowane pierogi ruskie.

Jak rolować pierogi?

Na rozwałkowane w kształcie prostokąta ciasto równomiernie nakłada się wcześniej przygotowany farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli. Następnie ciasto zawija się w roladę, czyli roluje. Boki trzeba zawinąć pod spód. Roladę zawija się w czystą ściereczkę, a końce związuje sznurkiem lub nicią.

Jak gotować rolowane pierogi?

Gotowanie rolowanych pierogów jest nieco inne niż tych tradycyjnych. Zawinięte w ściereczkę ciasto z farszem wkłada się do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Czas gotowania wynosi niecałe pół godziny. Roladę należy ostrożnie wyjąć z wrzątku, odwinąć ze ściereczki i pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Rolowane pierogi świetnie smakują następnego dnia, kiedy odgrzeje się je na patelni.

Z czym podawać rolowane pierogi?

  • z roztopionym masłem
  • z podsmażoną cebulą
  • ze skwarkami z boczku
  • z kwaśną śmietaną
  • z sosem koperkowym, grzybowym lub pomidorowym

Rolowane pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

2. o miski przełożyć ostudzone i rozgniecione praską ziemniaki, pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

3. Do przesianej mąki wlać wodę i olej. Dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

4. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, podsypując je mąką. Równomiernie wyłożyć na niego farsz, pozostawiając 2 cm marginesu od brzegów. Zwinąć w roladę, a boki pod spód. Roladę zawinąć w wilgotną ściereczkę. Brzegi związać sznurkiem lub nicią.

5. W garnku zagotować wodę z solą i włożyć do niego roladę. Gotować 25 minut. Wyjąć, odwinąć ze ściereczki i pokroić w plastry o grubości około 3 cm.

6. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?