Lecytyna i cholina - czym są? Jakie mają właściwości?
Lecytyna i cholina to blisko ze sobą spokrewnione substancje odżywcze, które są niezbędne każdej komórce ludzkiego organizmu do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie korzystnie wpływają na układ nerwowy i wątrobę. Sprawdź, w jakich produktach się znajdują.
Spis treści
Lecytyna i cholina - źródła
Lecytyna i cholina biorą udział w budowie błon komórkowych i wspomagają przenikanie przez nie tłuszczów i substancji odżywczych. Lecytyna to substancja tłuszczowa spotykana w wielu zwierzęcych i roślinnych produktach spożywczych np. w wątrobie, jajach, soi, orzeszkach ziemnych i kiełkach pszenicy. Substancję te dodaje się do żywności przetworzonej np. do lodów, czekolady, margaryny, gotowych sosów sałatkowych, bo pomaga łączyć ze sobą wodę i tłuszcz. Lecytyna jest uważana za doskonałe źródło choliny, czyli witaminy z grupy B, głównie w postaci zwanej fosfatydylocholiną. Fosfatydylocholina w organizmie rozkłada się na cholinę, której dobrym źródłem jest wątroba, żółtka jaj, sok winogronowy, orzeszki ziemne, kapusta oraz kalafior.
Lecytyna i cholina - rola w organizmie
Lecytyna i cholina biorą udział w budowie błon komórkowych i wspomagają przenikanie przez nie tłuszczów i substancji odżywczych. Zapewniają prawidłową czynność wątroby i pęcherzyka żółciowego. Cholina jest jednym z głównych składników acetylocholiny, czyli substancji chemicznej obecnej w mózgu i nerwach, które odgrywają ważną role w procesach zapamiętywania i kierowaniu pracą mięśni. Uważa się, że cholina i lecytyna mogą być szczególnie przydatne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ponieważ lecytyna jest jednym z głównych składników żółci, jej niskie stężenie w organizmie może być przyczyną tworzenia się kamieni. Cholina znajduje się w wielu lekach i suplementach wspomagających prace wątroby i wzmacniających jej komórki. Często występuje razem z ziołami np. ostropestem plamistym czy mniszkiem lekarskim. Uważa się, że stosowanie choliny zapobiega odkładaniu się w wątrobie tłuszczów i przyspiesza jej oczyszczanie z substancji toksycznych. Lecytyna i cholina są polecane także przy leczeniu niestrawności. Dodatkową korzyścią z ich stosowania jest poprawa pamięci, zwłaszcza u osób w podeszłym wieku.