Łatwe dania z makaronu: 5 sprawdzonych sposobów
Pasta, spaghetti, penne, tagliatelle – każdy zna przynajmniej tych kilka nazw na określenie makaronu. Co dodać do niego, aby szybko i tanio ugotować obiad dla kilku osób?
Spis treści
- Makaron z sosem - sposób na szybki obiad
- Makaron z warzywami i twarożkiem
- Makaron z dodatkami
- Własnoręcznie przygotowane dania smakują najlepiej!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makaronu, a na dodatek to danie szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Wystarczy przeszukać lodówkę, żeby w kilkanaście minut przygotować całkiem dobre danie.
Makaron z sosem - sposób na szybki obiad
Kiedy nie ma czasu na przyrządzenie dwudaniowego obiadu, a głód nie daje pracować, makaron z sosem jest zazwyczaj pierwszą odpowiedzią na pytanie: co ugotować? Wiadomo, że w zależności od ilości czasu przeznaczonego na pobyt w kuchni, sosy mogą być mniej lub bardziej urozmaicone. Oczywiście najszybszy jest ten pomidorowy ze słoika, ale niewiele więcej minut przy kuchence oraz dodatkowe dwa składniki mogą procentować pysznym penne z sosem serowym.
Makaron z warzywami i twarożkiem
Ktoś bardziej dbający o zdrowe odżywanie może dodać podduszone warzywa (papryka, cukinia, pomidory, rukola) i wymieszać z twarożkiem, a sukces kulinarny będzie gwarantowany.
Makaron z dodatkami
Sprawdzonym sposobem jest również penne z sosem pomidorowym i tuńczykiem lub proste danie w postaci makaronu zapiekanego z serem i szpinakiem.
Własnoręcznie przygotowane dania smakują najlepiej!
Wiadomo, że najlepsze pasty można zjeść we Włoszech, chociaż wbrew powszechnemu mniemaniu sam makaron pochodzi z Chin. Trudno jednak za każdym razem chodzić do włoskiej restauracji, aby zjeść pyszne danie, które można samemu przyrządzić także w domu, a własnoręcznie wykonany posiłek zawsze będzie smakował najlepiej.